Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Okosak és szépek - plasztikai sebésznők és esztétikai orvosnők, akiknek a munkájuk a hivatásuk

Okosak és szépek - plasztikai sebésznők és esztétikai orvosnők, akiknek a munkájuk a hivatásuk

Dr. Varga Klára

Plasztikai sebészeti szakvizsgáját a fül-orrgégészeti végzettségére alapozva szerezte meg. Fő érdeklődési területe az orr esztétikai és helyreállító-sebészete, balesetek, fejlődési rendellenességek, daganatok következtében kialakult deformitások műtéti megoldása. Hivatástudatból lett orvos, fül-orr-gége szakorvos, majd a fej-nyak területén történő korszerű helyreállító műtétek tanulmányozása során jutott el a plasztikai sebészet tárgyköréhez, melyből szintén szakvizsgát tett. Felnőtt lánya Londonban tanult nyelvészetet és jogot, jelenleg is ott dolgozik.

Milyen problémákkal keresik fel leggyakrabban?

Traumás és veleszületett orrdeformitásokkal, orrlégzési nehezítettséggel járó állapotok miatt. Kizárólag esztétikai műtéteket nem végzek, abban hiszek, hogy a jól működő orrot nem szabad megoperálni, mert „elromolhat”. Más kérdés, hogy a csúnyának ítélt orrok általában funkcionálisan sem jók. Az orr és melléküregek fejlődése a pubertáskorban fejeződik be, emiatt ezek a problémák jellemzően ebben az időszakban jelentkeznek először – gondolok itt az elhúzódó náthákra, orrmelléküreg-folyamatokra, allergiás megbetegedésekre, horkolásra, stb.

Hivatása során mi volt a legnagyobb szakmai kihívás?

Talán a szájpad-ajakhasadékkal született gyermekek felnőttkori ellátása a legnehezebb feladat számomra. Sajnos már nem dolgozom állami kórházban, emiatt kevesebb ilyen műtétet végzek, hiszen ez több szakmát átfogó feladat, magánorvosként egyre nehezebb ezt megszervezni.

Ön az orrplasztika kiemelkedő szakértője. Mennyire intenzíven fejlődik ez a terület?

Nagy átalakulásnak voltunk tanúi az utóbbi 15 évben, forrong még ma is ez a terület, sőt anatómiai újdonságot is hozott a tudomány fejlődése. Az irány pedig az egyre aprólékosabb helyreállítás, az ép viszonyok kialakítása.

Mennyire számít rutin beavatkozásnak egy orrműtét?

Mivel én szinte csak ezen a területen operálok, úgy is mondhatjuk, hogy rutinom van, de azért minden egyes páciens más és más adottságokkal rendelkezik. A megoldások száma pedig végtelen, szóval semmiképpen sem lehet azt kijelenteni, még így 30 év után sem, hogy valakit rutinból megoperálok. Gyakran végzett beavatkozás nem kellő tapasztalattal végezve nem sok sikerrel kecsegtet. Folyamatos tanulás és gyakorlás mellett azonban igazán felemelő, kreatív hivatás ezzel foglalkozni. Csodálatos érzés.


Dr. Pónyai Katalin PhD

Bőrgyógyász-allergológus professzor édesanya szakmai támogatása mellett tett bőrgyógyászat-kozmetológia-nemigyógyászat szakvizsgát, majd szerzett PhD minősítést. 2007 óta vezeti önállóan magánrendelését, és vesz részt rendszeresen a világ élvonalbeli bőrgyógyászati és esztétikai beavatkozásokat oktató szervezetek kurzusain.

Magyarországon elsőként végezte el az Amerikai Esztétikai Társaság nemzetközi képzését, melynek ezáltal tagja lett. A világ első hyaluronsav gyártó vállalatának választott magyarországi oktatója, több multinacionális kozmetikai cég szépségnagykövete. Élete legnagyobb ajándékának 3 éves kislányát és szerető párját tarja, akik támogatásukkal inspirációt nyújtanak a munkájához szükséges kreativitáshoz.

Esztétikai orvosként milyen esetekkel találkozik leginkább?

A bőrminőségjavító és a fény okozta károsodás visszafordítását célzó kezelések a legnépszerűbbek. Sajnos a magyar nők még mindig nem figyelnek eléggé a napsugarak, a szolárium vagy a dohányzás veszélyeire. Az anti-aging kezelések közül a hyaluronsavas és a botulin toxin-kezeléseket, illetve a felszívódó szálas kezeléseket végezzük. Hazánkban egyre nagyobb igény mutatkozik a műtéti eljárás nélküli anti-aging kezelésekre.

Kinek ajánlja ezeket a kezeléseket, és hány éves kortól?

Minden korosztálynak megvan a számára legmegfelelőbb kezelés. Hogy mikortól érdemes ezeket igénybe venni, az genetika- és életmódfüggő, de tény, hogy húszéves kortól a hyaluronsav-mennyiség fokozatosan csökken. Fontos, hogy ne csak akkor keressenek fel minket, amikor már kialakult a probléma. A hangsúly a megelőzésen van. Próbáljuk megőrizni azt a kincset, amit kaptunk!

Ön mindig együtt halad a tudomány fejlődésével, gyakran látogat külföldre is, hogy bővítse tudását. Most milyen orvosesztétikai újításokat tanulmányoz, illetve alkalmaz?

Legutóbb Moszkvában jártunk Dr. Hegedűs Beával. Három dolgot tanultunk meg. Az egyik az volt, hogy az oroszok hogyan végzik a botulin toxin-kezelést. A másik a rókaszem – ez egy új szálhúzásos technika, melynek során a kicsit kerekebb, szomorúbb típusú szemből a szemöldök felhúzásával mandulavágású, egzotikusabb szemet varázsolunk. A harmadik pedig a botulin toxinos fenékemelés volt.

Merre tart az orvosesztétika, mire lesz képes a tudomány ezen a téren a jövőben?

A jövő az egyénre szabott megoldásoké. A tudomány afelé halad, hogy akár genetikai mintázat alapján megjósolják, ki mire számíthat a külsejét illetően.


Dr. Hegedűs Beáta

Négyévesen látta a Kórház a város szélén című sorozatot, melyben olyan nagy hatással volt rá az egyik sebész doktornő, hogy elhatározta: ő is orvos lesz. Az orvosi esztétika, a szépség kérdése mindig érdekelte, különösen az, hogy miként lehet egészen finom beavatkozásokkal szebbé tenni az arcot. Hogy tudását mélyítse, számos külföldi képzésen vesz részt, elvégezte az Amerikai Esztétikai Akadémiát is.

Emellett genito rejuvenalis specialista. Legfőbb céljának a tudatosság elérését tartja a szépészetben, ezért edukációs programokban vesz részt. Egy 15, egy 12 és egy 3 éves gyermek édesanyja.

Hogyan sikerül napról-napra összeegyeztetni hivatását a gyermekneveléssel?

Nagyon nehezen… Ennek a pályának számos szépsége, ugyanakkor hátránya is van. Állandóan fejlődnünk kell, emiatt sokat utazunk, és kevesebb idő jut a családra. Éppen ezért az az idő, amit velük tölthetek, igazán minőségi. Tény, hogy mivel a hivatásom a hobbim is egyben, képtelen lennék 0-24-ben otthon maradni. Fontosnak tartom, hogy az ember olyan munkát végezzen,amit igazán szeret, hiszen csak akkor tud jól teljesíteni a lelkileg nehezebb napokon is.

Okozott bármilyen nehézséget, hogy nőként lépett erre a pályára?

Az esztétikai orvoslásban – tehát nem a plasztikái sebészetben – nem számít, ha valaki nő. Sőt, sokszor úgy érzem, előnyt is jelent, hisz bennünk van az érzékenység, finomság. Egészen másképp néz egy nő egy másik nőre, mint a férfiak ránk. Talán ehhez az „arcszobrászkodáshoz”, amit mi végzünk, fontos is a női látásmód.

Egy-egy orvosesztétikai beavatkozással sokat segít pácienseinek azzal, hogy újra összhangban éljenek saját testükkel, önmagukkal. Mi az ezzel kapcsolatos legszebb emléke, tapasztalata?

Sok testképzavaros páciens érkezik hozzánk, akik nem úgy látják magukat, mint amilyenek a valóságban. Számomra fantasztikus élmény, ha sikerül segíteni nekik abban, hogy másképp lássák magukat. Adott esetben le is beszélem őket egy-egy beavatkozásról. Már arra is volt példa, hogy ezt később megköszönték. És az is nagyszerű érzés, amikor azt mesélik el, hogy az adott esztétikai beavatkozás után, amikor tükörbe néztek, örömükben elsírták magukat.

Dr. Hegedűs Beátával készítettünk egy interjú videót, amelyben arról beszélgetünk, miként tudnak a páciensek hiteles és jó forrásból tájékozódni plasztikai vagy esztétikai beavatkozásuk előtt. Ha még nem láttad, nézd meg ide kattintva!

A Doktornő orvosi adatlapját ide kattintva éred el.


Dr. Buda Bernadett

Fül-orr-gégész szakorvosként végzett, majd a szakvizsgát követően horkolás-terápiával foglalkozott. A horkolásgátló műtétek kapcsán ismerkedett meg a rádiósebészettel és annak esztétikai célú felhasználási területével. Szépészeti tevékenysége innen indult 10 éve.

Az elmúlt években folyamatosan fejlesztette klinikája, a Medios Orvosi Központ esztétikai profilját. Immár hét éve tekinti mentorának az USA egyik legismertebb bőrgyógyászát, dr. Zein Obagit, akinek intenzív hatóanyagos terápiáit klinikáján alkalmazza számos nehezen kezelhető bőrprobléma megoldására. A ZO Skin Health kezeléseknek hazai és nemzetközi trénere is. Szenvedélye az injekciós kezelésekkel végezhető arcfiatalítás, arcformázás, külföldön sajátította el ennek alapjait és specialitásait. 2019 júliusában született első gyermeke. Hogy pácienseit se hanyagolja és kislányával is együtt lehessen, rendelőjében kialakítottak egy babaszobát.

Ön hozta köztudatba a szépség-maximalizálás fogalmát. Miből született a kifejezés, és mit takar pontosan?

A beautyfication amerikai kifejezés magyarosított neve. A tevékenység lényege, hogy a hyaluronsavat nem ráncok kitöltésére, hanem az arc arányainak, alkatának figyelembevételével, annak formázására használjuk, így érjük el a lehető legtermészetesebb eredményt. Az arc bizonyos területein is érvényesül a Da Vinci-féle aranymetszés elve, melynek figyelembe vétele segít a volumenpótló kezelések megtervezésében. A szépség-maximalizálás tehát arról szól, hogy a páciens adott anatómiai viszonyaiból megpróbáljuk kihozni a legjobbat, legfiatalosabbat.

Kiknek ajánlja a szépség-maximalizáló volumenpótló kezelést?

Általában 30 év felett szembesül a páciensek jelentős része azzal, hogy változni kezd az arca, a fiatalos vonások eltűnnek, a volumenek lentebb ereszkednek. A kezelést igénybe vevők így nagyrészt 30 év felettiek. Fiatalabb páciensek esetében is alkalmazható a hialorunsavas töltés e szerint az elv szerint. Ilyenkor egy kicsit kedvezőbb anatómiai arányokat alakíthatunk ki egy arcon, így optikailag javul a páciens kinézete.

Meddig élvezhetik a páciensek a beavatkozás eredményét?

Ma már egészen hosszú a hyaluronsavas töltőanyagok lebomlása. Akár 18-24 hónapig tartó hatásuk is lehet.

Miért helyezi fókuszba a természetességet beavatkozásai során?

Mert ebben hiszek. Ezt látom szépnek, és a páciensek többsége sem úgy érkezik egy szakemberhez, hogy teljesen más arcot akar magának, csak szeretnék a maguk fiatalabb verzióját viszontlátni a tükörben. A klinikánkon kizárólag olyan kezeléseket végzünk, amit saját magamon vagy a legközelebbi hozzátartozóimon is nyugodt szívvel alkalmaznék.

Dr. Buda Bernadettel készítettünk egy interjú videót, amelyben a hialuronsavas arcformázásról beszélgetünk. Ha még nem láttad, nézd meg ide kattintva!


Képek: Dr. Varga Klára, Dr. Pónyai Katinka PhD, Dr. Hegedűs Beáta, Dr. Buda Bernadett