Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Nem a méret a lényeg...hanem a típus! Legalábbis mellimplantátumból

Nem a méret a lényeg...hanem a típus! Legalábbis mellimplantátumból

Persze, hogy a méret a lényeg, ezt mi is tudjuk… hiszen minden nő a számára ideális mellméretről ábrándozik. Amikor a mellplasztika mellett döntesz, akkor feltehetőleg először ezt határozod el... Na de következő lépésként az implantátum típusáról kell dönteni, ami már egy picit összetettebb kérdés.

Cikkünkben összeszedtük, milyen fajta mellimplantátumok közül válogathatsz, hogy könnyebben megtaláld a számodra megfelelőt.

Először is: mivel legyen megtöltve a mellimplantátum?

Az első különbség a mellimplantátumok között, hogy milyen anyaggal töltik azt meg. Ma a sóoldattal és a szilikon géllel töltött implantátumok közül válogathatnak a páciensek. Nézzük, melyikről mit érdemes tudni.

Sós mellimplantátumok

A sós mellimplantátumokat steril, sós vízzel töltik meg. A legnagyobb előnye, ha az implantátum héja szivárog, a tested a sóoldatot felszívja és természetes módon kiüríti. Így egyáltalán nem kell aggódj, hogy valamilyen nagyobb károsodást szenvedsz, ha az implantátum valamiért kiszakadna. Hirtelen szakadás esetén egyszerűen csak azt fogod észrevenni, hogy a mellméreted lecsökkent.

Az implantátum megjelenését tekintve a sós mellimplantátumok egyenletes formát, feszességet biztosítanak.

Érdekesség, hogy ezt a típusú mellimplantátumot a páciens igénye szerint lehet méretre tölteni a műtét közben, így a pontos méretet az orvos határozza meg az implantátum töltése közben.

Hátránya, hogy elkezdhet ereszteni az implantátum így hosszútávon méretcsökkenést tapasztalhatunk, amely következtében veszít természetes megjelenéséből és tapintásából.

A sóoldattal töltött implantátumok Nálunk nem terjedtek el különösképpen, Amerikában használják a legtöbbet ezekből az implantátumokból. 

Kapcsolódó: Így menj biztosra, ha megbízható mellimplantátumot szeretnél

Szilikon mellimplantátumok

Nevéből lehet következtetni, hogy a szilikon mellimplantátumokat szilikon géllel töltik fel. A sós mellimplantátummal ellentétben a gél tapintásban jobban hasonlít a mellszövetre.

Abban az esetben, ha az implantátum szivárogna, a gél az implantátum héjában marad, és így a szivárgó implantátum nem esik össze. Probléma viszont akkor áll fenn, ha a szilikon a héjon kívülre is kerül.

Ha a szilikon implantátum mellett döntesz, érdemes rendszeresen felülvizsgáltasd az implantátumodat, hogy megbizonyosodhass az implantátumok megfelelő állapotáról. Ez egy egyszerű ultrahangos vagy MRI vizsgálat segítségével könnyen elvégezhető. A műtétet követően 2 évente szükséges ilyen vizsgálaton részt venned.

Következő: a felszín, azaz a textúra

Amerikában a mellimplantátumok felületét tekintve több mint 90%-uk sima. Ott ezt tartják biztonságosnak. Ezzel szemben a legtöbb országban a texturált mellimplantátumok terjedtek el.

Sima felszínű mellimplantátumok

Sima felszín esetén az implantátumok külső felülete teljesen egyenletes, semmilyen érdességet, kitüremkedést nem érezhetsz, ha megtapintod. Mivel sima a felület, nem rögzül a felépülő kapszulához, azaz az elhatároló heges tokhoz, ami miatt könnyebben mozognak, csúszkálhatnak  az implantátumok.

A sima mellimplantátumok nyújtják a mell leglágyabb érzését.

Az implantátumok a tokkal együtt mozoghatnak, ami a mellek természetes mozgását eredményezi.

Texturált mellimplantátumok

Texturált implantátumok esetében a felület gyártótól függően különböző mértékben érdesített, szemcsés. A texturált mellimplantátumok a kialakult hegszövet segítségével tapadnak a bőrhöz, így kevésbé valószínű, hogy a mell belsejében elmozdulnának.

Emellett a textúrázás előnyt nyújt a túl feszes hegkapszula kialakulásának csökkentése érdekében.

Mikro- és nanotexturált mellimplantátumok

Az implantátum gyártók legújabb fejlesztése a mikro- és nanotexturált mellimplantátumok, amelyek csak finoman érdesítettek. Ezeknek az implantátumoknak az elterjedése annak köszönhető, hogy a korábban használt makrotexturált (durván érdesített) mellimplantátumok beültetését 2015 óta nem javasolják, mert összefüggésbe hozták az óriássejtes limfóma kialakulásával, amely az immunrendszer egy ritka, rosszindulatú daganatos megbetegedése.

Kapcsolódó: Milyen szempontokat kell figyelembe vennünk mellimplantátum választásakor?

Végül: a forma

Forma szempontjából is kétféle mellimplantátum terjedt el. A továbbiakban olvashatsz arról, hogy melyek ezek, mik az előnyeik és hátrányaik.

Kerek mellimplantátum

A kerek mellimplantátumoknak köszönhetően a mellek teltebbnek tűnnek majd, mint a csepp formájú (anatómiai) implantátumok.

A magasabb profilú opciókkal pedig még teltebb és domborúbb dekoltázs érhető el.

Mivel a kerek implantátumok forgásszimmetrikusak, így ha el is fordul, ebből Te semmit nem fogsz tapasztalni.

Kapcsolódó: Kérdések, amelyek benned is felmerülhetnek a mellimplantátum cserével kapcsolatban

Gumimaci mellimplantátumok

Nem hallottál még erről a típusú implantátumról? Semmi gond, hiszen ez csak egy plasztikai szleng. Amerikában a csepp alakú (anatómiai) mellimplantátumokat nevezik néha így, mert akkor is megtartják alakjukat, ha az implantátum héja megtört.

Ez a fajta mellimplantátum is szilikon géllel van megtöltve, de a gél konzisztenciája vastagabb, mint a hagyományos szilikon gél implantátumoké, így ezek az implantátumok szilárdabbak is lesznek, mint hagyományos társaik.

A csepp alakú mellimplantátumok alakjukat tekintve alul nagyobbak, felül keskenyebbek, kúposak. Éppen ezért behelyezésükkor is kissé hosszabb bemetszést igényelnek.

Azt fontos tudnod, hogy ha egy ilyen típusú implantátum elmozdul, elforog, az nagyon szokatlan megjelenéshez vezethet, amelynek korrigálásához külön beavatkozás szükséges.

Az implantátum gyártók bizonyos időközönként új stílusú és típusú mellimplantátumokat vezetnek be, teszik ezt azért, hogy egyre alacsonyabb legyen a szövődmény arány a mellimplantátumokkal kapcsolatban hosszútávon. Függetlenül attól, hogy sóoldatos vagy szilikon implantátumokat választasz, mindenképp egyeztess plasztikai sebészeddel, hogy megfelelően ellenőrzött implantátumod legyen. Amennyiben már van implantátumod mely idősebb 10 évnél évente rendszeresen vizsgáltasd felül magad.

További és bővebb információkért böngéssz a beavatkozások között, és válaszd ki orvosodat!

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebookon és Instagramon további tartalmakért!