Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Mindenkinek joga van a zöld és csendes környezethez

Mindenkinek joga van a zöld és csendes környezethez

Belegondoltunk abba, hogyha naphosszat csak a kocsiban ülünk, az íróasztal mellett dekkolunk, egy tárgyalóteremben órákat meetingelünk, vagy csak az utcán, a lakóházak között igyekszünk A-ból B-be, közben szívjuk a kipuffogógázt, halljuk az állandó zsivajt, a természetes környezettel alig érintkezünk, mindez milyen hatással van a lelkünkre?

Lég-, fény vagy zajszennyezés, klímaváltozás, az extrém időjárási események, a városi, épített környezet, vagy a kémiai szennyező anyagok, fémek, műanyagok és gyógyszerek, bizonyítottan akár komoly lelki betegségeket okozhatnak. A járvány most különösen aktuálissá teszi a problémát, már Európa vezetői is priorításnak tekinti az ügyet.

Depresszió, szorongás, szomorúság, személyiségzavarok, poszttraumás stressz, alvászavar – sokáig nem gondoltuk, hogy kialakulásukban komoly szerepe van a környezeti ártalmaknak.

A gyógyszerekhez már annyira hozzászokott az emberiség, hogy egy köhintésre azonnal antibiotikumot és étrend-kiegészítőket szedünk, ami csak az immunrendszert gyengíti, illetve rezisztenssé teszi a baktériumokat a gyógyszerekkel szemben.

Nézzük csak egy konkrét példát.

A Földön az élet a nappalok és az éjszakák váltakozásának rendszerében alakult ki, s a világon minden élőlény ennek a rendnek megfelelően foglalta el helyét az ökoszisztémában. Az éjszakai sötét időszak periódusa eredetileg a mi számunkra is a nappali aktivitást követő pihenés, a feltöltődés, a regenerálódás időszaka volt. Ezt azonban felülírták a modern ember és a modern társadalmak elvárásai, s így az éjszakát is felhasználhatjuk már a mesterséges megvilágítások fényénél, hogy tovább tevékenykedhessünk, szórakozhassunk, dolgozhassunk, alakítsuk társasági életünket és személyes kapcsolatainkat.

Bele sem gondolunk, de mérni lehet a hatalmas, villódzó fényreklámok, az állandó kivilágítás lelki következményeit. Amikor az emberek például túl sok fényt – pontosabban fény fotonokat – kapnak az alvás során, akkor a melatonin termelés lecsökken, ez pedig szorongáshoz, felfájáshoz, stresszhez, idővel akár komolyabb mentális problémákhoz vezethet.