Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Minden, amit tudni akartál a műanyagok szelektív gyűjtéséről

Minden, amit tudni akartál a műanyagok szelektív gyűjtéséről

Ha jobban belegondolsz, az életünk minden területén körül vagyunk véve műanyagokkal, és ezek különböző fajtáival. Ennek nagy százalékát teszi ki a csomagolás, ami a zöldségestől kezdve, egészen a nagy multik polcain mindenütt megtalálhatók. Könnyű azt mondani, hogy a megelőzés lenne a legjobb megoldás, viszont itthon még viszonylag kevés lehetőség nyílik arra, hogy csomagolás nélkül vásároljunk. Ettől függetlenül már az is nagy lépésnek számít, ha megpróbálod a műanyag hulladékot tudatosan szelektálni.

Számomra is komoly fejtörést okoz, amikor állok a szelektív gyűjtő mellett, hogy ezeket a műanyagokat, hogyan csoportosítsam, illetve hova dobjam? Picit jobban utánajártam a témának, hogy végre fény derüljön arra, hogy melyik műanyagot, hova gyűjtsem. A következőkben erre keresem a választ!

Már az is óriási dolog, ha elkezdtél gondolkodni a tudatosabb vásárláson vagy a műanyagmentes életen. Megszüntetni egy csapásra nem tudjuk a problémát, de ezek mind olyan apró lépések, amelyek hozzájárulhatnak bolygónk megóvásához.

Milyen fajtákat különböztetünk meg?

A műanyagok fajtái közül könnyen kiigazodhatsz, ugyanis mindegyiken van egy kis háromszög, amiben szerepel egy szám. Ennek segítségével legtöbbször be lehet azonosítani a használt műanyag fajtáját. - Nekem ez például újdonság volt, de tényleg sokkal könnyebb beazonosítani a szemetet!

Polietilén /PE - 1, 2, 4-es fajtájú műanyag/

A polietilén a leggyakoribb típusú műanyag, ami a világ műanyag gyártásának nagyobb részét teszi ki. A háromszög megjelölésnél az 1-es, 2-es és a 4-es típus a polietilén egyes fajtáit jelöli, amelyek közül mindegyik újrahasznosítható. A nagyobb sűrűségű polietilénből /HPDE/ általában szépségápolási szerek flakonjai, és különböző játékok készülnek.A kisebb sűrűségű /LPDE/ változatból leggyakrabban fóliát, zacskókat készítenek.

Polivinilklorid /V - 3-as fajtájú műanyag/

A polivinilklorid más néven PVC nem dobható a szelektív gyűjtőbe, élelmiszerek tárolására nem alkalmas. Leginkább padló burkolatok, és csövek készítésére használják, ritkább esetben játékok készülnek belőle.

Műanyagok szelektív gyűjtése

A műanyag hulladékok szelektálása sokszor dilemmát okozhat /számomra is/, ami teljesen normális, hiszen rengeteg fajtája van, és egyáltalán nem biztos, hogy mindegyik újrahasznosítható. Ha a következő 3 számot megjegyzed, és szánsz rá egy kis időt, hogy tanulmányozod őket, akkor garantáltan nem nyúlhatsz mellé!

 • Polipropilén /PP - 5-ös fajtájú műanyag/ - tejtermékek dobozai, mustár, ketchup, majonéz flakonjai, műanyag edények készülnek belőle. Újrahasznosítható műanyag.
 • Polisztirol /PS - 6-os fajtájú műanyag/ - ételes dobozok, és poharakkészülnek belőle. Újrahasznosítható, de sokkal több energia kell hozzá, így hazánkban ez nem helyezhető a szelektív műanyag gyűjtőbe.
 • Egyéb /7-es típusú műanyag/ - minden olyan műanyag ide tartozik, ami a fenti 6 kategóriába nem sorolható. Ilyen például a CD, DVD és egyes szemüveglencsék, amelyek polikarbonátból készülnek, illetve ebből gyártják a gallonos vizet tároló kannákat is. Hazánkban nem helyezhető a szelektív tárolóba.
Ahány hulladékszolgáltató, annyi szokás - mindenki máshogy gyűjti a szemetet, ezért érdemes előzőleg tájékozódnod a honlapjukon. Budapesten az FKF Zrt. a szolgáltató.

Hogyan is működik a mindennapokban?

Az elmélet után most mutatok pár hétköznapi példát, hogy könnyebben felvedd a fonalat.

 • Chipses zacskók, snackek csomagolása – a legtöbb chipszes zacskó kívül-belül fényes, ami azt jelzi, hogy van bennük alumíniumfólia is, így nem újrahasznosíthatóak. Szerencsére egyre elterjedtebb a műanyag zacskós változat is, amelynek fő ismertetőjegye az, hogy nem csillognak. Ezeket bátran dobhatjuk a szelektívbe.
 • Csoki csomagolása – rengeteg féle csokoládé van jelenleg a piacon, és megszámlálhatatlan féle csomagolás is. Érdemes tájékozódnod a csomagolás alapján, mielőtt bedobod a gyűjtőbe!
 • Folpack és alufólia – a folpack az egyik legelterjedtebb csomagolóanyag. Az a rossz hírünk, hogy ezt nem szabad a szelektívbe dobnod, ellenben az alufóliával.
 • Habtálca és hungarocell – a leginkább elviteles ételek csomagolásaként használt hungarocell nem újrahasznosítható.
 • Italos karton – a legtöbb jellemzően műanyagot, fémet és papírt is tartalmaz. Csak bizonyos részük újrahasznosítható. Leggyakrabban a papír közé szokták dobni. Kidobás előtt öblítsük ki őket.
 • Kartondoboz – mindig szedd le róla a ragasztószalagot, mielőtt kidobod a hulladékgyűjtőbe!
 • Kávéspohár /elviteles/– leggyakrabban papírnak tűnik, de van bennük egy vékony műanyag réteg,hogy bírják a hőt. Ha nagy elviteles kávézó vagy, akkor érdemes beruházni, egy saját elviteles pohárra, ezzel is csökkentve a felesleges hulladék mennyiségét!
 • Műanyag zacskó – a bevásárlóközpontokban rengeteg ilyen kis műanyag zacskó kapható, amiket nyugodtan bedobhatunk a szelektív gyűjtőbe.Sokszor nagy segítség lehet, ha nincs kéznél egy textil zacskó, viszont törekedjünk arra, hogy inkább a környezetbarát megoldást válasszuk!
 • Olajos flakon – öblítés nélkül dobhatod a műanyagok közé, csak figyelj arra, hogy legyen rendesen lezárva, nehogy összeolajozd a többi hulladékot..
 • Zsíros/olajos papír – az olajos, zsíros dobozokat, papírokat nem lehet újrahasznosítani, csak abban az esetben, ha kivágjuk a szennyezett részt.

Remélem, hogy ezután könnyebben ki tudsz igazodni a műanyagok rengetegében, és nem fog gondot okozni a szelektálás. Nekem sikerült megértenem azt, hogy mikor, hova, és milyen szemetet dobjak. Jó kiindulási pont lehet az is, ha megnézed az FKF oldalát, ahol rengeteg érdekesség van a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban!

Forrás: g7.hu / fkf.hu

Kiemelt kép: pexels.com / Ron Lach