Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Mellnagyobbító műtétem volt. Viselhetek melltartót?

Mellnagyobbító műtétem volt. Viselhetek melltartót?

A mellnagyobbítás az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban végzett kozmetikai műtét világszerte. Ha mellnagyobbító műtétet fontolgatsz, valószínűleg sok kérdés megfogalmazódott benned. Az egyik leggyakoribb, ami mindenkiben felmerül: viselhetünk-e melltartót a mellnagyobbító műtét után?  Most erre keressük a választ!

A mellnagyobbítás nem csak a mell méretét, hanem alakját is megváltoztatja. Biztos Te is várod, hogy új melltartókat vásárolj a műtétet követően. Erre viszont várnod kell egy pár hetet.

A következőkben megvizsgáljuk, hogy kell-e melltartót viselni a gyógyulás után, illetve azt is, hogy milyen hatása van a kompressziós melltartónak a gyógyulási időszak alatt.

Mi a különbség a sportmelltartó és a kompressziós melltartó között?

Mindenekelőtt fontos tudnod, hogy a kompressziós melltartót nem helyettesíti a sportmelltartó. A kompressziós melltartó egy speciálisan mellműtét utáni viseletre kifejlesztett ruhadarab, amely javítja a vérkeringést, csökkenti a duzzanat kialakulását, és segíti az implantátumokat a helyén tartani. Viselése gyorsítja a gyógyulási folyamatot és a mindennapi életbe való visszatérést.

A mellnagyobbítást követően a sportmelltartó NEM alkalmas, és NEM helyettesítheti a kompressziós melltartót! A kompressziós melltartókat kifejezetten mellplasztikai műtétekhez fejlesztették ki, hogy kényelmes viseletet biztosítson és helyén tartsa az implantátumokat. A rajta lévő kapcsok elől vannak, hogy minél könnyebben szét tudjuk kapcsolni, a karok erőltetése nélkül.

A sportmelltartó jó alternatíva lehet a felépülési időt követően, szemben a merevítős darabokkal. Komfortos, jól tart és nem vág be a bemetszések helyén. Alapvetően sportoláshoz fejlesztették ki, hogy megvédje a mell szalagjait az esetleges húzódásoktól.

7 Ok, amiért ajánlott a gyógyulási idő alatt kompressziós melltartót viselned

  • A mell formájának megőrzése: a puha és kényelmes, mégis jól fixáló kompressziós melltartók segítik a mellek formájának megőrzését, miközben szépen gyógyulnak.
  • Nyomás a bemetszéseken: fontos, hogy elkerüld a merevítős melltartókat a felépülési időszakban, ugyanis nemkívánatos nyomást gyakorolhat az implantátumokra és a bemetszések helyére.
  • A duzzanat enyhülése: a megfelelő alátámasztást biztosító kompressziós melltartók biztonságot és kényelmet nyújtanak, így lehetővé téve, hogy a duzzanatok egyenletesen ülepedjenek le.
  • A mellek formájának kialakulása: a megfelelő kompressziós melltartó növeli annak esélyét, hogy a mellimplantátumok az első pár hónapban felvegyék végleges formájukat és a helyükre kerüljenek. Amikor a duzzanat leapad, akkor számítanod kell arra, hogy picit lejjebb kerülnek a melleid, de ez teljesen természetes folyamat.
  • Védelmet nyújt mozgás közben: amint a tested alkalmazkodik az implantátumokhoz, a legjobb, ha kerülöd az olyan mozdulatokat, amelyek gyógyulás közben nyomást gyakorolhatnak a bemetszésekre. Ha mozogsz, akkor csak kíméletesen tedd és minden esetben viselj kompressziós melltartót!
  • Biztonságosan sportolhatsz: a sebész ajánlásától függően általában négy hétig ajánlatos kerülni a nagyobb erőkifejtést igénylő mozgásformákat. Miután visszatérsz az edzőterembe, akkor is légy kíméletes az első időszakban és viselj sportmelltartót, ami segít megvédeni a mellkasodat a nagyobb erőkifejtéstől.
  • Intimitás: a mellnagyobbítás utáni első 6 hétben, a melleket nem szabad masszírozni vagy simogatni. Szerencsére a kompressziós melltartó állandó viselése segít emlékeztetni arra, hogy az intim perceket egy ideig mellőznötök kell!

Kapcsolódó: Kompressziós melltartók személyre szabva

Járhatok melltartó nélkül a gyógyulás után?

Ez mindenkinek egyéni döntése. Sokan úgy gondolják, hogy ha nem hordunk melltartót, akkor a gravitáció és a súly miatt idő előtt megereszkednek a mellek. Mások pedig azt gondolják, hogy ha melltartót hordunk folyamatosan, akkor a kötőszövet azért lesz petyhüdt mert folyamatosan alá van támasztva. Ez mindenkinél nagyon egyedi.

Tudnod kell, hogy a mell kötőszövet, és nem izom, így - mint minden kötőszövet- , mellünk is idővel veszít rugalmasságából, és megereszkedik. Általában ezt nem befolyásolja, hogy valaki hord vagy nem hord melltartót. Ezt a tényt pedig nem védi ki az sem, ha implantátummal rendelkezünk. Így nem véletlen, hogy kötelező a kompressziós melltartó viselése a mellnagyobbítás után.

Ha ragaszkodsz a melltartó nélküli állapothoz, akkor próbálj meg olyan darabot választani, ami merevítő nélküli és szinte észrevétlenül öleli körbe megszépült melleidet!

Viselhetek merevítős melltartót a műtétem után?

Tudnod kell, hogy a beavatkozást követően a teljes gyógyulás körülbelül 4-6 hetet vesz igénybe, a behelyezett implantátum pedig kb. 2-3 hónap alatt veszi fel végleges formáját, mert ennyi szükséges ahhoz, hogy a szervezet körülhatárolja a protézist. Éppen ezért a gyógyulási és felépülési idő alatt kompressziós melltartó viselése ajánlott.

Tudjuk, hogy az új melltartók viselése hatalmas élményt jelentenek, de erre várnod kell addig, amíg teljesen meg nem gyógyulnak a cicik. A merevítő megsértheti mell alatti bemetszések helyét, így negatív hatással lehet a hegesedére. A kompressziós melltartó rendszeres hordása elősegíti a  természetes gyógyulást és nem bántja a hegeket.

A mell kötőszövetből épül fel, ezért az idő múlásával megereszkedhet és veszthet feszességéből,- akkor is, ha mellimplantátum van benne- ezért ajánlott, hogy mellplasztika után is megfelelő , lehetőség szerint kompressziós melltartót hordjunk.

Hogyan válasszam ki az ideális melltartót?

A megfelelő melltartó hordása közben szinte észrevétlen. Nem kell húzkodni, igazgatni, viselése pedig olyan, mint egy kényelmes ruha. Felvétele után megfeledkezünk arról, hogy foglalkozzunk vele. Amennyiben bizonytalan vagy, hogy milyen darabot válassz, javasoljuk, hogy látogass el egy kifejezetten melltartókra szakosodott üzletbe. Biztosan segíteni fognak kiválasztani a megfelelő darabot.

Fontos számunkra, hogy a kiválasztott beavatkozásod előtt megfelelő tájékoztatást és információt biztosítsunk a számodra, független döntéshozó portálként. Amennyiben kérdésed van az adott kezeléssel kapcsolatban, úgy fordulj hozzánk bizalommal! 

További és bővebb információkért böngéssz a beavatkozások között, és válaszd ki az orvosodat!

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebookon és Instagramon további tartalmakért!