Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Mellfelvarrás kisokos: minden, amiről érdemes tudnod

Mellfelvarrás kisokos: minden, amiről érdemes tudnod

Számodra is problémát okoznak a megereszkedett mellek? Ezt a rendellenességet döntően a bőr kötőszövetének meglazulása, kisebb mértékben a mirigyállomány fellazulása, visszafejlődése okozza. Sajnos sok hölgy küzd ezzel a problémával, akár már tizenévesen is. Van, hogy a gravitáció a mumus, de a genetikai okok és a terhességet befolyásoló tényezők is közrejátszanak. 

A kor előrehaladtával melleink megereszkedhetnek, de gyakran már egészen fiatalon a bőr kötőszövetének gyengesége következtében, illetve genetikai okok miatt is kialakulhatnak a lógó emlők. Sokszor a hirtelen súlyingadozás miatt lazulnak meg a mellek, ezért fontos, hogy a drasztikusabb súlyvesztéssel járó fogyókúrát mindig a tervezett mellplasztika előtt tervezzük.

Ha már minden kenceficét, tornagyakorlatot és csoda melltartót kipróbáltál, de még így zavaróak a logó cicik, akkor a mellfelvarrás jelenthet hosszú távú megoldást. 

Mit takar a mellfelvarrás, mint beavatkozás?

A mellfelvarrás /mastopexia műtét/, a megereszkedett mellek felemelése céljából, eltávolítja és összehúzza a felesleges szöveteket, valamint újrapozícionálja a mellbimbót és a bimbóudvart. Az egyik leggyakoribb plasztikai sebészeti beavatkozásnak számít.

A műtétet az elveszített mennyiség helyreállítása céljából gyakran kombinálják mellnövelő eljárásokkal (mellimplantátumokkal vagy mellzsír átvitellel), de akár mellkisebbítéssel is.

Nekem ajánlott a mellfelvarrás?

Ideális jelölt vagy, ha fizikális rendben van az egészséged, és nem vagy erősen dohányos. Ha megereszkedtek a melleid, vagy laposnak, esetleg elnyúlt formájúnak érzed azokat, akkor a mellfelvarrás segíthet. Az aszimmetria, az alacsonyan elhelyezkedő mellbimbók vagy éppen a mell bőrének feszessége szintén ezen műtét során korrigálható. Az eljárás azonban nem azt jelenti, hogy a melleid nagyobbak lesznek, vagy azok közelebb kerülnek egymáshoz.

Ha a melled méreteivel elégedett vagy- csak azt szeretnéd, hogy feszesebben álljanak-, akkor a mellfelvarrás lehet a jó választás. Az eljárás során eltávolítják a felesleges bőrt, szükség szerint áthelyezik a mellbimbót, és kialakítják a mell harmonikus körvonalait.

A dohányzás nem csak függőséget okoz, de érszűkítő hatással is bír. Ez a hatás az eredményezheti, hogy a vérnyomás megnő és a vér áramlásának a sebessége lecsökken az egész testben. A mellfelvarrás műtéti bemetszésekkel jár, amelyek optimális gyógyulásához fontos, hogy a sérült szövetek vérellátása megfelelő legyen.

Milyen mellfelvarrási eljárások közül választhatok? 

Amikor meghoztad a döntést, hogy kés alá fekszel, első körben találkozol a plasztikai sebésszel, aki egy konzultáció során megvizsgál, megméri és lefényképezi a melleidet. Ezután megvitatjátok a lehetőségeket. A sebész kezelési tervet javasol, mérlegelitek a kockázatokat, és tájékoztatást kapsz a várható eredményekről is. 

Szeretnénk, ha felkészült lennél a műtéted előtt, könnyen fel tudd mérni a lehetőségeid a plasztika és esztétikai piacon, és megfelelően ki tudd választani a számodra megfelelő orvost.

Minden test más, és más: a bemetszések típusát és hosszát a melleid bőrének lazasága, a mellbimbó elhelyezkedése és a kívánt mellemelés mértéke határozza meg.  

A mellfelvarrás lehetőségei:

  • Nyalóka vagy függőleges emelés: A bemetszés, a bimbóudvartól indulva függőleges irányba történik. Nevét arról kapta, hogy a bemetszés egy nyalóka alakjára hasonlít. A legtöbb esetben a  lógó mell műtéti rögzítése is elvégezhető ezzel a módszerrel. Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy a heg aránylag kismértékű.
  • Horgony vagy invertált-T emelés: A bimbóudvar körül, középen lefelé, a mell tövéig bemetszéseket végeznek, fejjel lefelé fordítva. Ez a módszer erős megereszkedés esetén ideális, például, ha a páciens jelentős fogyáson van túl.
  • Periareolar, „fánk” vagy „Benelli” lift: Ez a teljes körű bemetszés a bimbóudvar külső széle körül történik, és nem csak megereszkedés, hanem a mellbimbó átméretezés esetén is használható. Előfordulhat, hogy ezzel a technikával nem elérhető a számodra kívánt eredmény, mivel ez a mellemelés legkevésbé invazív válfaja.
  • Félholdemelés: Ez egy félhold alakú bemetszés, amelynek egy részét, a mellbimbó körül ejtik. Ez esetben minimális heg marad, és szépen gyógyul.  Leginkább akkor ajánlott, ha a mellbimbó áthelyezésére, vagy kisebb megereszkedés korrekciójára van csak szükséged. 
  • A Bellasoma / Horndeski módszer: Ez egy olyan innovatív eljárás, mely során a bemetszéseket a bimbóudvar körül és a mell alatti redőkben ejtik, így nagyon jól gyógyulnak. A hagyományos függőleges technikák kizárólag a bőr feszességére támaszkodnak a mellek helyben tartása érdekében. Ennél az eljárásnál a mell súlya átkerül a „pec major” izomra, annak érdekében, hogy a mellek hosszútávon feszesek maradjanak. Ezt a kezelési módszert aránylag kevés plasztikai sebész sajátította el, ezért nem túl széles körben érhető el.
Döntésed meghozatala előtt feltétlenül kérjél tanácsot nagy tapasztalattal és megfelelő képesítéssel rendelkező plasztikai sebésztől, aki jártas az emlőműtét minden technikájában!

Kapcsolódó: Nem vagy túl öreg az implantátummal való mellfelvarráshoz!

Mire számíthatsz a mellfelvarrást követően?

Ha nem olyan foglalkozást végzel, ahol nagy súlyokat kell emelgetned, akkor öt napon belül visszatérhetsz a jól megszokott életviteledhez. Viszont fontos kihangsúlyozni, hogy a teljes gyógyulás akár 1 hónapig is eltarthat, így kíméld a testedet!

A műtétről hazaérve számítanod kell arra, hogy a melleid gézkötésben lesznek, és speciális műtéti melltartó támasztja alá. A kompressziós melltartó viselését legalább három hétig javasolni fogja a plasztikai sebészed. Az ezt követő három hónapban áttérhetsz a sportmelltartó hordására, viszont minden esetben konzultálj erről kezelő orvosoddal! A sportmelltartó segít megvédeni a friss műtéti hegeket, minimalizálja a duzzanatokat és támogatja a szöveteket a gyógyulás folyamata során.

Előfordulhat, hogy a melleiden az első hetekben zúzódások és duzzanatok lesznek. A duzzanat a harmadik nap körül a legintenzívebb, ami valószínűleg feszültség érzetét kelti majd. 

Sok más esztétikai beavatkozásokhoz képest minimális kellemetlenségekkel jár a beavatkozás, hiszen csak néhány kisebb bemetszésről van szó. A sebész az első napokra fájdalomcsillapítót ír fel neked, de legtöbbször a sima vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is enyhíteni tudják a fájdalmat.

Az utókezeléssel kapcsolatban a plasztikai sebészed ellát minden olyan információval, ami elősegíti a gyorsabb gyógyulást: kötések cseréje, bemetszések tisztítása a fertőzések megelőzése érdekében. 

Sokszor behelyeznek egy úgynevezett drain csövet, ami a folyadék felgyülemlését akadályozza meg.  Ezt a csövet és a varratok eltávolítását legtöbbször a műtétet követő első kontrollvizsgálatra időzítik. 

Kerüld a nehéz tárgyak emelését, próbálj meg a hátadon vagy az oldaladon aludni, és kövesd orvosod ajánlásait a mihamarabbi felépülés érdekében! A műtétet követően a nemi élettől való tartózkodás körülbelül hat hétig ajánlott, de ez a gyógyulás idejétől függően változhat. 

Ki kell hangsúlyozni, hogy minden ember máshogy reagál a műtétre, így az a legbiztosabb, ha kikéred plasztikai sebészed véleményét a műtétet megelőzően!

Mikor láthatom a mellfelvarrás eredményét?

A műtétet követően azonnal látványos lesz az eredmény, három-négy hónap múlva pedig a végleges forma 75% -ára számíthatsz. A végeredményre lehet, hogy akár egy évet is várnod kell. Ez teljesen egyéni. 

Észre fogod venni, hogy mennyivel könnyebbé válik a mellkasod, és nem kell állandóan a melltartó viselésével foglalkoznod. A hegek teljes elhalványulása akár egy évig is eltarthat, de egy idő után szinte teljesen észrevétlenné válik. A hegkezelésre vonatkozóan kérd ki plasztikai sebészed véleményét.

Szoptathatok a műtét után?

Egyes orvosok szerint előfordulhat, hogy a mellfelvarrást követően idegkárosodás alakul ki. Ennek a kockázata nagyon kismértékű, mégis sok szakember azt javasolja, hogy a műtétet szülés utánra időzítsük!

Milyen alternatívák vannak a mellfelvarrással szemben?

Biztos Te is hallottál már olyan alternatív megoldásokról, mint a mellfeszesítő krémek vagy a mellizom gyakorlatok. Sajnos nincsen olyan krém vagy gél, ami segíthet a mellek feszességének kialakulásában.

A különböző gyakorlatok ugyan felépíthetik az izmokat, de edzés közben nem tudsz megszabadulni a megereszkedett fölösleges szövetektől és bőrtől. A mell megemelésének egyetlen módja emiatt csak a mellfelvarrás lehet.

A nem sebészeti töltőanyagok vagy zsírtalanító eljárások nem adják ugyanazt az eredményt, mint a teljes emelés. Ha a melled elveszítette a rugalmasságát, akkor olyan a plasztikai sebészeti lehetőségek nyújthatnak még megoldást, mint a mellimplantátum vagy az emlőzsír-átvitel.

Teljesen normális, ha elbizonytalanodsz abban, hogy szükséged van-e a tervezett kezelésre vagy beavatkozásra. Ez mindenkivel megtörténik, az előtte utána fotók, valamint a beavatkozás leírások segítenek abban, hogy el tudd képzelni a várható végeredményt és a kezelés menetét.

További és bővebb információkért böngéssz a beavatkozások között, és válaszd ki az orvosodat!

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebookon és Instagramon további tartalmakért!