Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Lerántjuk a lepedőt az altatásról az alvás világnapján!

Lerántjuk a lepedőt az altatásról az alvás világnapján!

Ha plasztikai műtétről van szó, a legtöbb esetben nem kerülhetjük el az altatást. Sok páciens az altatástól tart a legjobban és számtalan kérdés felmerül bennük. Ebben az interjúban Dr. Tamási Andrással beszélgetünk. Tarts velünk, és olvasd el mai cikkünket, hogy az altatással kapcsolatos felmerülő kérdéseidre választ kaphass.

Pontosan mit történik a pácienssel az altatás során? Hogyan érik el azt, hogy a páciens a műtét alatt nem érez semmit? Mi történik ilyenkor az emberi szervezetben?

Az altatás egy komplex farmakológiai folyamat, amelynek során különböző támadás ponton gyógyszereket juttatunk be a szervezetbe, amelyek különböző mélységű szedációt eredményeznek.

A legtöbb esetben az anesztézia módja összefüggésben van a műtét fajtájával, a beteg társ betegségeivel, és adott esetben a műtét hosszával is. Az altatást döntően meghatározza a legútbiztosítás módszere.

Az altatáshoz általában három fő csoportból származó gyógyszereket használunk. Az anesztetikumok felelnek az altatás mélységért, a fájdalomcsillapítók /legtöbbször opioidok/ í fájdalomérzetért. Ezenkívül ha a légút biztosítás módja vagy a műtét fajtája megkívánja akkor izomrelaxánsokat is használunk.

Nagyon sok félelem és tévhit kering az altatással kapcsolat, mik a leggyakoribb tévhitek?

A leggyakrabban attól félnek a páciensek, hogy nem ébrednek fel. Ez nyilvánvalóan messze áll a valóságtól. A betegeket a műtőben nagyon sok paraméterrel és kiterjedten monitorozzuk. Gyakorlatilag talán ez a legbiztonságosabb környezet, ahol egy ember megfordulhat. A beteg csak akkor fog felébredni, amikor az aneszteziológus is szeretné.

A másik gyakori tévhit hogy felébred a beteg az altatás közben. Manapság ez is egy olyan tévhit amire gyakorlatilag nincs esély. Az aneszteziológus /altató orvos/ a műtőben számtalan paraméterét monitorozza a betegnek, az altatószerek testsúly kilogrammra vannak adagolva, ezért az anesztézia mélysége teljesen kormányozható.

Milyen szövődményekre lehet számítani, és ezek milyen százalékban fordul elő?

Tisztán az aneszteziából fakadó szövődmények rendkívül ritkák,gyakorlatilag elenyészőek. A légútbiztosítás során előfordulhat szövődmény, de ezek rendkívül ritkák. A plasztikai sebészeti beteganyagon alapos előzetes kivizsgálást követően olyan betegek kerülnek a műtőasztalra, akik abszolút nem hordoznak magukban rizikót. A legtöbb szövődmény így megelőzhető.

Nagyon sokat fejlődött az altatás technológia az elmúlt 5-8 évben. Okoz az bármilyen problémát, ha altatják az embert? Mi az a minimális idő, aminek el kell telnie két altatás között?

Semmilyen hosszú távú hatása nincs a mai modern altatószerek használatának. Nyilván nem ideális, ha sűrűn altatják az embert. Nem is az altatószerek hatása, hanem sokkal inkább a műtét jelent megterhelést a szervezetnek.

Ezeket a gyógyszereket akár egymást követő több napon át is folyamatosan lehet használni az intenzív osztályokon. Van, hogy napokig, sőt hetekig szedálunk egy beteget ezekkel a gyógyszerekkel.

Sokan számolnak be intenzív álmokról. Ez minek köszönhető?

Az alvás mélysége meghatározhatja az álmoknak kaján létét. Különböző skálákkal próbáljuk mérni az alvásmélységet. Ilyen például a BiS score. Én az gondolom, hogy kisebb eséllyel fogunk álmodni vagy emlékezni az álmainkra, mint egy normál alvás esetén, mivel sokkal több és hosszabb a deep sleep /mélyalvás/ fázisban eltöltött idő.

Ez az altatás pihentető a szervezet számára, vagy megterhelő, milyen viszonyban van a mély alvással?

Nem feltétlenül nevezném ezt pihentető alvásnak. Mivel a megfelelő altatási mélységet gyógyszertani folyamatokkal érjük el, és közben a műtét miatt egy folyamatos megterhelés éri a szervezetet. Tehát az otthoni alvás sokkal pihentetőbb.

Hogyan ébredünk fel az altatásból, és miért van az, hogy az altatás utáni első pár órára sosem emlékszünk?

Hogyan ébredünk fel az altatásból, és miért van az, hogy az altatás utáni első pár órára sosem emlékszünk?

Az ébresztés a legtöbb esetben egy passzív folyamat, amely a gyógyszer dózisok csökkentésével történik. Azok lebomlanak, és a beteg gyakorlatilag magától felébred.

Először visszatér a spontán légzése, majd ezt követően elválasztjuk az altatógéptől, és hamarosan teljesen felébred. A legtöbb altatás során használatos gyógyszernek megvannak az AntidotUmai /ellenszerei/, tehát az ébredés során aktívan is be tudunk avatkozni, ha esetleg valaki nem ébredt föl.

Legtöbbször azért nem emlékszünk magára a műtét előtti dolgokra vagy közvetlenül utáni dolgokra, mert bizonyos gyógyszereknek, amit az altatás során vagy az altatás előtti premedikációban használunk, van anamnesztikus hatása, azaz csökkenti az emlékezőképességet.

Ha eddig esetleg az altatás miatt féltél belevágni a plasztikai műtétbe, akkor mai cikkünkből megtudhattad, hogy nem is olyan félelmetes, mint amilyennek a közhiedelem tartja.

További és bővebb információkért böngéssz a beavatkozások között, és válaszd ki az orvosodat!

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebookon és Instagramon további tartalmakért!