Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Kémiai hámlasztás vs. lézeres kezelés. Vajon melyik a megfelelő a Te bőrödnek?

Kémiai hámlasztás vs. lézeres kezelés. Vajon melyik a megfelelő a Te bőrödnek?

Hámlasztók és lézerek: ezek a jól bevált, magas színvonalú, és leghatásosabb módszerek a hiperpigmentáció, a fakó bőrszín, a rossz textúrájú illetve egyenetlen felületű bőr és a pattanások ellen. 

Mind a két típusú megoldás segít csökkenteni a tág pórusokat, és egészségesebbé, üdévé varázsolják a bőrt. Ezek a kezelések többszöri alkalmat igényelnek, legalább kettő, maximum 6 kezelésre van szükség általában. A kezelések után bőrpírt, duzzanatot esetleg hámlást tapasztalhatsz.

Az, hogy számodra melyik kezelés lenne a leghatásosabb számos tényező befolyásolja, beleértve a bőrtípusodat, a bőröd állapotát és a problémát, ami ellen küzdesz. Melaszmát vagy a finom ráncokat szeretnéd kezeltetni? Esetleg a pattanásokat? Világos a bőröd vagy egyenetlen a felülete? Ezek a tényezők mind befolyásolják, hogy melyik sav lesz hatásos számodra illetve milyen erősségű lézer szükséges a bőrödnek.

A kémiai hámlasztás során különféle savakat, például tejsavat, szalicilsavat vagy triklór-ecetet (TCA) használnak a bőr megújítására  és a felületi pigmentáció eltávolítására.

A nem ablatív frakcionált lézerek hámlasztanak, abban az esetben ha több száz mikroszkopikus lyukat fúrnak a bőr felületére.Ezek alapvetően lézeres hámlasztást eredményeznek, azonban mikroszkópikus szinten működik. Mivel a normál bőr és a kezelt bőr között apró területeket hagynak ki, ezért a normál bőr nem fog megégni, és így gyorsabb lesz a gyógyulás is.

Igazság szerint az olyan csúcstechnológiájú lézerekről, mint a Fraxel és a Brilliant, több hirdetést és nagyobb marketing tevékenységet látunk, mint a hagyományos kémiai hámlasztásról, így az utóbbi elavultnak tűnhet - mint például az iPhone és a vezetékes telefon összehasonlítása. De valójában nem ez a helyzet. Egyes esetekben jobban működnek bizonyos bőrtípusoknál és bőrproblémáknál a kémiai hámlasztások.

Nézzünk  néhány esetet, mikor melyik típusú kezelés a hatásosabb. 

Ha sötét a bőröd: hámlasztás

Amikor bőrmegújításról beszélünk, a felületes hámlasztás általában biztonságosabb a sötét bőr számára. A frakcionált lézer mélyen a bőrbe juttatja a hőt, és hozzájárulhat a hiperpigmentációhoz, ezért általában először hámlasztani szoktak, mielőtt egy lézeres kezelést kezdenek alkalmazni. Sötét bőrű pácienseknél alacsony intenzitású és lassú kezelést folytatnak, általában három-hat kezelést végeznek, de alacsony erővel, hogy elkerüljék a gyulladás utáni hiperpigmentációt.

Ha melaszmád van: hámlasztás

A melaszma olyan bőrpigmentáció, hogy a lézer hője fokozhatja, ezért mindig hámlasztással kezdik az eljárást, mivel az intenzív hámlasztás növeli a PIH kockázatát, 10%-os vagy kevesebb TCA-t alkalmaznak sötétebb bőrön, szemben a világos bőrtípussal, amin biztonságosan alkalmazható 20%-os vagy 30%-os.

Ha bőrfeszesítést szeretnél: lézer

A lézer energia a bőr mélyére juttatja a hőt, hogy elősegítse a kollagén és az elasztin termelődését. Ez a hőhatás olyan sebet hoz létre, amely gyógyító reakciót vált ki a bőrben, és serkenti a kollagéntermelést, ami végül segít a bőr feszesítésében az idő múlásával.

Ha olcsó beavatkozást keresel: hámlasztás

A kémiai hámlasztás a legelőnyösebb a pénztárcád számára. A peeling ára függ az erősségtől és a koncentrációtól is, míg a frakcionált lézeres kezelések ára általában magasabb.

Ha aknés bőrrel küzdesz: mindkettő

Néhány orvos előnyben részesíti a pattanásokon a szalicilsavat hámlasztásként, amely behatol a pórusokba. Más viszont inkább a lézerre esküszik, például egy hosszú impulzusú lézerre, amely jól működik a pattanásos baktériumokon, és segít a túlműködő faggyúmirigyek leállításában is. Ez az eljárás biztonságos a színezett bőrön, mert nem égeti meg a felső rétegeket, és nem okoz olyan járulékos károkat, mint a PIH.

Ha ragyogó bőrt szeretnél: mindkettő

Mindkét eljárással ragyogó bőrt kaphatsz eredményként, azonban néhány dologra mindenképp figyelj oda. Ha a pénz gondot okoz, akkor a hámlasztás lesz a jobb választás számodra. Azt még fontos szem előtt tartanod, hogy ezek a beavatkozások több alkalmat igényelnek, hogy az eredmény olyan legyen, amire vágysz, különösen ha alacsony intenzitású lézerrel kezelnek.

Remélem cikkünk segített, hogy megoldást találj a problémádra. Ha hasznos lehet számodra valamelyik kezelés egyike, foglalj időpontot konzultációra, és az orvosod segít, hogy melyik beavatkozással érheti el az általad megálmodott eredményt.

Kiemelt kép: Woman photo created by rawpixel.com - www.freepik.com