Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Kárelhárításban a kozmetikusok

Kárelhárításban a kozmetikusok

Dráma!- csak ennyit mondanak a kozmetikusok, akik mostanában találkoznak vendégeikkel a járványügyi korlátok feloldása után. Durva nyomokat hagyott az elmúlt másfél év, a szakemberek egyértelműen látják: súlyos vízhiány, mélyült ráncok, problémás bőr esetén pedig elhatalmasodtak a Sem a maszk, sem az otthoni „sufnituning”, sem a szabad levegő hiánya nem tett jót az arcbőrünknek. Ma is van, aki fél még hosszabb kezelésekre vállalkozni, rövid, de hatékony megoldást akar, de mindenki leginkább minél előbb régi formájába kerülni. Két kozmetikust kérdeztünk a tapasztalatokról és a lehetséges rehabilitációról.

Ugyan volt a kozmetikusok előtt is élet, gondolhatnánk, hogy csak nem dől össze a világ, ha nem jutunk el, de úgy tűnik mégis. Sokan azonnal pánikba estünk, egyrészt a vírustól és nem mertünk elmenni még akkor sem, amikor lehetett, másrészt attól, hogy mi lesz most az arcbőrükkel. Mert megszoktuk mi is, a lelkünk és a bőrünk is a rendszeres gondoskodást. Sokan otthoni praktikákat kerestek a neten, arcradírozásra, arcpakolásra, de sokszor jobb lett volna, ha nem teszik. Arcradírok olivaolajból és nagy szemű sóból, mézzel kevert cukorból, de volt, aki a patikában vett alkohollal mosta az arcát.

Hozzászokott a lelkünk és a bőrünk is a szakértő kezekhez

„Ha ne adj’Isten bármikor jön egy újabb ilyen időszak, én biztosan előre s.o.s kis csomagokat készítek a vendégeimnek, amire egyébként most is volt példa, az utcán, maszkban adtam át neki. Sokszor tényleg pánikban hívtak, hogy legalább otthon tudjanak valamit csinálni, mert nem bírják. Tudom, hogy sokaknak fura ez, de ha valakinek fontos az arcbőre, hozzászokott a rendszeres kezeléshez, az nagyon megérez egy ilyen nagy kiesést. És nemcsak lelkünk, de a bőrünk is megsínylette ezt az időszakot. Nem elég, hogy nem kaphattuk a megszokott kezeléseket, akár egy arcmasszázst, pakolást, de a maszk különösen kikezdte az A-vonalbeli területet. Ráadásul sokan nem is úgy cserélték, tisztították, ahogy kellett volna. Naponta három maszk és megfelelő fertőtlenítés. De elmaradtak a napi séták is, amik szintén csodát tesznek. Még akik amúgy nem foglalkoztak ebben az időszakban a bőrükkel, mondván, hogy úgysem látja senki, most, hogy utcára mennek, tárgyalásra, munkába, a smink, talán meglepő, de még jobban kihozza a problémákat”- mesél Békési Szilvi mesterkozmetikus. És hogy vannak-e gyors megoldások, vagy hónapokat kell várnunk, hogy visszakapjuk a régi formánkat?

„Vannak persze gyors kezelések, ami nemcsak azonnal látható, de nem is időigényes, géppel és megfelelő szérummal tényleg nagyon szép bőrt varázsolhatunk. De ennek hatása néhány napra tényleg gyors megoldás.

Én azt hiszem, hogy a helyreállítás az egy 5-6, de van, hogy 7-8 napos kúra, attól függően, hogy ki, hogyan reagál. Más és más eljárásokat kell alkalmaznunk, hogy helyreálljon a bőr egyensúlya”- mondja Szilvi.

„Ebben az időszakban tavasz végén, nyár elején amúgy is mindenki vágyik a megújulásra, felfrissülésre, úgyhogy duplán megjelent a vendégek számában a változás. Én is azt látom, hogy leginkább a maszkviselés miatt jelentkeztek változások az állak, illetve az orcák területén. Nem szellőzött rendesen a maszk alatt a bőr ezáltal gyulladásos reakciók léptek fel. Gyulladt komedók, vagyis eltömődött pórusok, tágult hajszálerek, ami később rosaceahoz vezethet. A stressz sem elhanyagolható szempont, amit a pandémia okozott, ez szintén meglátszik az arcbőrön. Van olyan vendégem, aki az alap otthonápolási rutint elvégezte reggel este, volt, aki szinte kozmetikusnak képezte ki magát ez idő alatt és egy haladó szintre lépett bőrápolás terén. És persze olyan is akad, aki nem foglalkozott a bőrével. Várta, hogy újra visszatérjen az élet és mehessen a kozmetikusához, de ez a bőrén is meglátszott sajnos. Ilyenkor sok esetben kezdhetjük elölről az arckezelési protokollját.

Én a rendszeresség híve vagyok. A hidratálás elképesztően fontos. Ha a bőr nincs először megfelelően kívül - belül (a belült úgy értem, hogy bevisszük a megfelelő mennyiségű vizet a szervezetünkbe) hidratálva azt savazhatjuk, csiszolhatjuk, de nem lesz a végeredmény kielégítő.

Úgyhogy az első lépések a hidratálás annak, aki a járvány alatt elhanyagolta az arcbőrét és aztán jöhetnek a különböző eljárások. Például a tűs mezoterápia – ami egy invazív eljárás. Beinjektáljuk a bőr különböző rétegeibe az orvosi tisztaságú hatóanyagot. Ez egy rapid eljárás, viszont ezt is kúraszerűen érdemes végezni.

A gyors és egyben látványos kezeléseket be lehet iktatni a rendszeresen elvégzett kezelések mellé.

A mai rohanó világban én azt gondolom, hogy a fiatalok a gyors megoldásokat keresik míg az idősebek hagynak időt, meg van rá a lehetőségük, idejük, pénzük, hogy rendszeresen eljárjanak a kozmetikusukhoz” - vallja Kovács Boglárka kozmetikus, a Natalie kozmetika és sminktetoválás tulajdonosa.