Megérte? – küzdelem az érzelmekkel a plasztikai beavatkozás után

A plasztikai beavatkozásunkra való felkészülés izgalmas idő, tele új információkkal és lehetőségekkel.

Beszélgetünk az ismerőseinkkel, összegyűjtjük a szükséges összeget, konzultációkra járunk a potenciális sebészekkel, és elkezdjük a műtét körüli logisztika tervezését. Fontos az érzelmi egészségünk megvizsgálása is.

A páciensek túlnyomó többsége izgatott a hosszú távon maradandó, lényeges változást hozó plasztikai sebészeti beavatkozás miatt, de a gyógyulás többnyire érzelmi hullámlovaglással is jár. Ezért a műtét érzelmi hatásaira való felkészülés és annak megértése segít jobban kezelni ezt az átmeneti időszakot.

Összeírtunk néhány ilyenkor gyakori érzést.

Szóval, hogyan érzed majd magad közvetlenül a plasztikai beavatkozás után? Jó dolog ezen a műtét előtt elgondolkodni. A helyreállítást vagy a szépülést tulajdonképpen teljesen normális érzelmek kísérik, de mégis nagyon intenzívek, hiszen a végleges külső beállásáig van egy rövid időszak, amíg a test még nincsen kész, gyógyul.

Ennek az időszaknak a hossza az általad választott beavatkozástól függően akár hat hónapig is eltarthat, amíg végül úgy érzed, hogy végre 100% -ra hasonlítasz arra az önmagadra, amit megálmodtál, és ne nyugtalankodj, ha ez a pár hét vagy hónap belőled is – ahogy bárkiből – ellentmondásos érzelmeket hoz ki.

Íme néhány, a plasztikai sebészetet követő érzelmi szakasz. Olvasd el, így felkészítheted magadat – és mégegyszer ne felejtsd el, hogy nem te vagy az egyetlen ember, aki ezen az érzelmi káoszon keresztülmegy a műtét után.

Szomorúság és kétség
A műtét utáni első napokban ágyban kell pihenned, az unalom meg előhívja a kételyeket. Ilyenkor nagyon gyakran rátör az emberre, hogy „Mit csináltam magammal?”  Talán még a legalapvetőbb szükségleteidhez is egy barát vagy egy családtag segítsége kell, ami gyorsan a függőség és a frusztráció érzéséhez vezethet. Megijesztenek a fizikai fájdalmak is, az első pillanatok tükörbe nézései, és a gyógyszerek is szerepet játszhatnak ebben az érzelmi állapotban.

Még nem látod az eredményeket, sőt. Valószínűleg valamilyen kötés lesz rajtad. És amikor a varratok és kötszerek lekerülnek, a zúzódások vagy a duzzanat is megijeszthetnek. A plasztikai beavatkozásod eredménye még semennyire sem látható, és a várakozási idő teret ad a negatív gondolatoknak. Mégis ha erőt veszel magadon, és pozitív maradsz, nemcsak jobban fogod érezni magad, de a sebgyógyulást is segíted ezzel!

Íme néhány tipp ehhez a szakaszhoz.
Készíts elő pár habkönnyű szórakozási lehetőséget már a műtét előtt:

  • Szerezz be olyan könyveket, amiket nagyon kellemes olvasni és teljesen belefeledkezhetsz.
  • Állítsd be a kedvenc filmjeidet és TV-műsoraidat.
  • Játssz egyszerű kártyajátékokat a telefonodon, vagy azzal, aki ott van veled a műtét utáni első napokban.
  • Extra ötlet ahhoz, hogy már előre örülj az előtted álló új életnek: ha például mell- vagy testváltoztató műtéten estél át, nézegess divatmagazinokat, webáruházakat, tervezd meg az új ruhatárad, merülj el abban, hogy ezentúl milyen új öltözködési stílust engedhetsz meg magadnak, kiemelt nőiességedet és visszanyert fiatalságodat milyen életmód változás kíséri.

Ha arckezelési eljárásod lesz, gondolkodhatsz, hogy ezentúl milyennek fog látni a külvilág, mennyivel magabiztosabb lehetsz bizonyos szituációkban, ha az eredmények nyilvánvalóvá válnak. Talán kipróbálhatnál egy új frizurát, merészebb stílusú ékszereket, vagy megnézhetnéd, hogy az új arcodhoz milyen új smink illik, mik a trendek, mit szerezzél be hozzá. Kutass ötletek és inspirációk után.

Bármilyen beavatkozás után érdemes feltöltődnünk friss magabiztossággal, lassan kialakuló, de csodálatos önbizalommal. Előfordulhat, hogy ezentúl nem futamít meg, hogy a főnöködnél felvesd a fizetésemelést, vagy bármilyen más dolog, amit eddig haboztál megtenni.

Nem ismerem meg magam
Ahogy a tested gyógyul, a műtét eredményei fokozatosan válnak nyilvánvalóvá. A véraláfutások és duzzanatok visszaszorulnak, és elkezdenek látszani a változások. Van, aki ebben az időben érzi magát a legzavarosabban. Azt gondolja, hogy „Ez már nem az én arcom!”

Megnyugtatlak, ez teljesen normális, el kell gyászolnod a régi arcvonásaidat, a régi alakodat. Egész életedben az volt az orrod; a melleid is már tizenéves korod óta voltak veled. Megszoktad, azonosultál velük. A mellnagyobbításos betegek esetében ezt a fázist „boobie blues” -nak nevezik – és gyakoribb, mint gondolnád.

Nehéz lehet ezeket az érzelmeket elengedni, de végül el kell engedned ezt a negatív kötődést a tested régi formájához. Maradj pozitív, emlékezz rá, hogyan érezted magad, amikor még csak tervezted az eljárást, és higgy a döntésedben. Szeretnéd segíteni a jövőbeni önmagadat, hogy átjuthasson ezen a zavaró szakaszon? Íme néhány tipp:

  • Írj magadnak egy levelet, amely elmagyarázod önmagadnak, mint egy kívülálló, hogy milyen izgatottság és izgalom volt készülni a változtatásra, és milyen régi álmod válik most épp valóra. 
  • Hívd fel a közeli barátaidat, főzzetek együtt valamit, beszélgessetek, és segítsenek emlékezni arra, hogy miért vágytál annyira a változásra.
  • Ne felejtsd el, hogy ez hasonló ahhoz, mint amikor egy új frizurát, divatot vagy sminket próbálsz ki, időbe telik, hogy hozzászokj az új külsődhöz. amit eddig csak modelleken láttál.

“Hibáztam volna?”

A fizikai gyógyulás folyamata időbe telik. Néha a sebészeti beavatkozást követő kellemetlenségek szinte megsemmisítik az afeletti örömöt, hogy végre megtetted, ami oly régen terveztél és hamarosan eltűnnek a kisebb-nagyobb esztétikai hibáid.

A helyes motiváltságon túl a fájdalomcsillapítás is javítja a közérzetedet ezekben a hetekben – hiszen talán olyan kényelmetlenséget kell átvészelned, mint például a hányinger. Látod a még duzzadt, sárgás-zöldes véraláfutásokkal tarkított arcodat a tükörben, és arra gondolsz, hogy helyesen döntöttél-e. Vagy megnézed a még fájdalmakkal küzdő új testedet, és feltámad benned a kétség, biztosan nem csináltam hülyeséget? Ezek a napok mindenkiben egy közös gondolattal járnak együtt: „Jól tettem? Biztosan meg kellett tennem?”

Fontos tudni, hogy eredmények ebben a szakaszban nem véglegesek, és türelmesek kell lenned a tested gyógyító folyamataival. Néhány hétig vagy hónapig is eltart, míg meglátod az igazi eredményt.

Íme néhány tipp ahhoz, hogy ebben az időszakban elmúlaszd a mardosó kételyt:

Tartsd szem előtt az eredeti célodat. Vegyél elő egy régi fotót magadról, olyat, ami a műtét előtt őszintén megmutatta azt, amit nem szerettél magadon, és komoly motivációt adott a műtéthez.

Tartsd szem előtt a jövőt: emlékezz arra, hogy a tested alkalmazkodik, csak időt vesz igénybe, míg a kívánt formák előbukkannak a kötések alól.

Néhány webhelye megnézhetsz olyan plasztikai beavatkozás utáni, a gyógyulási folyamatot megörökítő képeket, amelyek megerősítenek abban, hogy a tested állapota pillanatnyilag csak átmeneti jellegű.

Biztosan tudni fogod, ha már végleg meggyógyultál, így a legjobb, ha egyelőre megtöltöd az elmédet más dolgokkal. Ebben a szakaszban, amikor a megszokott, hétköznapi tevékenységeidben korlátozva vagy, lehetőséged nyílik arra, hogy elkezdj írni egy forgatókönyvet vagy egy regényt, amiről egyszer régen álmodtál, vagy írd le az elkövetkező évre vonatkozó céljaidat vagy nyaralási ötleteidet.

Hogyan érzi magukat ilyenkor mások?

A RealSelf népszerű plasztikai sebészeti közösségben valódi betegek között végeztek felmérést, ami a következő eredményt hozta:

  • A mellnagyobbításos páciensek több mint 95% -a nagyon elégedett a beavatkozás meghozatalára vonatkozó döntésével!
  • A túlsúllyal küzdő páciensek 96% -ánál, saját bevallásuk szerint, boldogság kísérte a hosszú távú eredményeket.
  • A facelift páciensek 90% -ának bevallása szerint, a látványos javulás megéri a kezelés során felmerülő költségeket és fizikai kényelmetlenségeket.

A helyreállítási folyamatban időnként megjelenő érzelmi libikóka zavaró, de a hullámvölgyek teljesen normálisak. A legfontosabb az, hogy tudatában legyél az érzéseidnek, hogy felkészülj arra, ami történik. Próbálj meg pozitív maradni, és ne feledd, hogy a műtét utáni érzelmek valószínűleg átmenetiek. Hamarosan, amikor belenézel a tükörbe, émár az új megjelenésed mosolyog rád!

Összességében elmondható, hogy a legtöbb ember utólag sem bánja meg a döntését, és elégedett azzal, hogy a plasztikai beavatkozás mellett döntött. De ehhez az is kell, hogy kellő tájékozottsággal vágj bele, körültekintően válassz sebészt, és pontosan tudd, mire van szükséged, mik a te egyedi esetedben átgondolandó és eldöntendő részletek. Az ezekről való informálódás sok idő és sokpénz, gyakran még több konzultáción sem merül fel minden, ami pedig fontos lehet. 

Ezért hoztuk létre a Plasztikai Esztétikai Infonap&EXPO-t. Ha beavatkozáson töprengsz, ott a helyed 2019. május 25-én a budapesti Europa Congress Centerben.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük