Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Hatással lehet a plasztikai műtét az immunrendszerre?

Hatással lehet a plasztikai műtét az immunrendszerre?

A jelenlegi vírushelyzet következtében mindannyian többet gondolunk az immunrendszerünk egészségére. Ha plasztikai műtéten gondolkozol, akkor érthető, hogy szeretnéd megvédeni az immunrendszeredet az esetleges negatív hatások ellen. Egyáltalán hatással lehet a plasztikai műtét az immunrendszerre? Mit tehetünk a védelemért? Erre keressük a választ!

A komolyabb beavatkozások során a plasztikai sebész behatol a bőr rétegeibe, és átalakítja a szövetek szerkezetét. Ez arra készteti az immunrendszert, hogy azonnal működésbe lépjen,és megkezdje a bemetszések gyógyulását, valamint leküzdje a fertőzéseket. Tudnod kell, hogy a beavatkozásnak nem szabad negatívan befolyásolnia az immunrendszeredet. Minél strapabíróbb a szervezeted, annál jobb.

Az immunrendszer plasztikai sebészeti beavatkozásra való felkészítése sok számos bevált gyakorlatot foglal magában a különböző típusú fertőzések leküzdésében - és bár az immunrendszer egy összetett védekező mechanizmus, számos tényezőre oda kell figyelned, hogy jól működjön.

A megfelelő mennyiségű alvás, a stressz csökkentése, és a rendszeres testmozgás mind hozzájárul ahhoz, hogy immunrendszered egészséges maradjon. Most mutatunk 4 olyan faktort, ami segíthet az egészségmegőrzésben a plasztikai műtétek előtt és után is!

1. Minőségi alvás

Elegendő alvás nélkül az immunrendszernek nehezebb megvédenie a szervezetet a fertőzésektől és a bemetszések megfelelő gyógyulásától. Alvás közben a test rendszereinek több energiája van a munkájuk elvégzésére, mert ilyenkor nyugalmi állapotba kerülsz. Az agy képes összpontosítani a testedre, amely hormonokat szabadít fel a szövetek gyógyítására, a gyulladás szabályozására és a fehérvérsejtek előállítására a fertőzés leküzdése érdekében. Ha nem alszol eleget, akkor a helyreállítási folyamat hosszabb és nehezebb lehet.

Próbálj meg minden este ugyanabban az időben elaludni, csökkentsd az éjszakai kékfény kibocsátást /számítógép, telefon/. A fény becsapja az agyad, azt gondolva, hogy még mindig nappal van, kerüld a koffein fogyasztását a nap végén, készíts alvási rutint- próbálj meg fürdőzni, nyugtató zenét hallgatni, meditálni vagy olvasni lefekvés előtt.

Kerüld a negatív gondolatokat, és igyekezz csak a jó dolgokra koncentrálni! Ez segíthet a könnyebb és nyugodtabb elalvásban.

2. A stressz minimalizálása

Tudományosan nehéz azonosítani a stressz és az immunitás viszonyát. Ugyanakkor tudjuk, hogy a stressz elnyomja az immunválaszt, ezért ajánlott megérteni annak forrásait /amelyek mindenki számára különbözőek/ és megtanulni annak kezelését. Sokszor mondják, hogy a stressz testileg és lelkileg is megbetegíthet, így érdemes olyan tevékenységeket keresni, amelyek kikapcsolhatnak. A meditáció és más relaxációs technikák, illetve gyakorlatok segíthetnek ellensúlyozni a stresszt.

Túlesni egy beavatkozáson hatalmas megkönnyebbülés, de egy komolyabb plasztikai műtétet követően a szervezetnek hosszabb ideig tart a regenerálódás, és a teljes felépülés. Éppen ezért fontos, hogy ne stresszelj minden apróságon és megpróbálj relaxálni!

3. Egészséges táplálkozás

Az, hogy mit eszel, jelentős szerepet játszik abban, hogy a műtét után a tested milyen gyorsan képes regenerálódni. Tanulmányok kimutatták, hogy a mesterséges transz- és telített zsírtartalmú étrend megnehezíti a fehérvérsejtek /az immunrendszer védelmi rendszere/ munkáját. Ezenkívül az olyan ételek, amelyek gyulladást okozhatnak, - például a feldolgozott húsok és a finomított szénhidrátok fogyasztása akadályozhatja az immunreakciót és meghosszabbíthatja a gyógyulási folyamatot. Az alkohol egy másik tényező, amelyet figyelembe kell venned és csökkentened kell az immunrendszered javítása érdekében.

A táplálkozás természetesen nem csak arról szól, hogy milyen ételeket kerülj el. Javasoljuk, hogy fogyassz immunerősítő, gyulladáscsökkentő ételeket, beleértve a leveles zöldségeket, bogyókat, halakat, gombákat, brokkolit, paradicsomot és más egészséges ételeket.

4. Rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás javítja a hangulatot, és növeli az immunitást, ami elősegíti a gyógyulást. Javasoljuk, hogy kezdj el rendszeresen mozogni a beavatkozás előtti hónapokban. Nemcsak jobban érzed magad majd, hanem gyorsabban is felépülsz a műtét után! Ha egy edzésterv kihívást jelentene a számodra, akkor próbálj meg egy népszerű fitness alkalmazást használni, hogy inspiráljon és támogasson céljaid elérésében.

Döntéstámogató portálunkon keresztül szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy tisztában légy a beavatkozásod előtti és utáni teendőkkel. Szeretnénk támogatni abban, hogy felkészült légy műtét előtti időszakban, az orvos kiválasztása pedig egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen döntés legyen a számodra.

További és bővebb információkért böngéssz a beavatkozások között, és válaszd ki az orvosodat!

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebookon és Instagramon további tartalmakért!

Forrás: www.bostonplastic.com