Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Ezért szüneteltesd a dohányzást, ha plasztikai műtétre készülsz!

Ezért szüneteltesd a dohányzást, ha plasztikai műtétre készülsz!

A dohányzásról való leszokás önmagában is fontos saját egészségünk érdekében, ám ha plasztikai műtétre készülünk, akkor kiemelt jelentőségű. A nikotin ugyanis negatívan befolyásolja a sebgyógyulást, az adott terület regenerációját, és az altatásnál is problémát okozhat.

Minden plasztikai sebészeti eljárás bizonyos szintű kockázattal jár, ezért nagyon fontos, hogy mind a betegek, mind az orvosok mindent megtegyenek az esetleges problémák enyhítésére – írja a Realself.com. A portál több plasztikai sebész megszólaltatásával arra hívja fel a figyelmet, hogy a dohányzás mindenféle műtét esetében növeli az esetleges szövődmények kockázatát, és ez alól természetesen a plasztikai sebészet sem kivétel.

– Nyilvánvalóan a dohányzás számos egészségügyi problémát okozhat, de műtétek esetében azért különösen veszélyes, mert rontja a mikrokeringést, és ez által a normál vérellátást, ami negatívan befolyásolja a sebgyógyulást – nyilatkozta a Relsafe.com-nak Dr. Babak Azizzadeh. A kaliforniai plasztikai sebész kifejtette: a nikotin összehúzza az ereket, ami azért nagy probléma, mert a műtétet követően a bőrnek, illetve a szöveteknek regenerálódniuk kell. Ez lassabb gyógyulási időt, megnövekedett hegesedést és súlyosabb szöveti nekrózist, vagyis elhalást okozhat.

Kimutatták, hogy a szövetelhalás sokkal nagyobb valószínűséggel fordul elő dohányzók, mint nemdohányzók esetében.

Dr. John Paul Tutela livingstoni plasztikai sebész rámutatott arra, hogy az orvosok a műtét során azzal, hogy megszabadulnak a bőrfeleslegtől vagy feszesítenek, átmenetileg felborítják a normál véráramlást, és átvágják azokat az ereket, amelyek a műtét utáni gyógyuláshoz szükségesek. Kiemelte,

a gyógyulási folyamat gátlásáért konkrétan a nikotin a felelős, ezért nem csak azok vannak veszélyben, akik dohányoznak, hanem azok is, akik nikotinos rágógumit vagy nikotintapaszt használnak a leszokás érdekében.

Ha a műtétet altatásban végzik, szintén hátrányt jelent a dohányzás. Problémák adódhatnak ugyanis az altatás során, mivel a cigarettázók szervezete másként reagálhat az altatás során használt gázokra és gyógyszerekre. Dr. Manish Shah denveri plasztikai sebész arra hívta fel a figyelmet, hogy a krónikus dohányosok nagyobb valószínűséggel szenvednek szív- és tüdőbetegségben, ami szintén nagy kockázatot jelent az altatás és általában a műtét miatti szövődmények kialakulásában.

Hány héttel kell abbahagyni a dohányzást plasztikai műtét előtt?

Erre a kérdésre az orvosok nem adnak egységes választ, de általánosságban elmondható, hogy minimum kettő, de inkább 6 héttel a műtétet megelőzően el kell hagyni a cigarettázást, illetve mindenféle nikotinadagolást. És amíg a gyógyulás tart – körülbelül ez is 6 hét –, szintén nem szabad dohányozni.

A műtét során a bőr vérellátása az adott területen megszakad az erek átvágása miatt, és legalább 72 óra szükséges ahhoz, hogy új erek képződjenek.

A dohányzás akadályozza, lassítja ezt a folyamatot, ami sokkal nehezebbé teszi a sebgyógyulást. Emellett gátolja a kollagéntermelődését is, ami elengedhetetlen a bőr megfelelő gyógyulásához. A kollagén a műtét utáni első 4-6 hétben termelődik, éppen ezért legalább ennyi ideig szükséges a dohányzás szüneteltetése.

Mely eljárásokra van leginkább hatással a dohányzás?

A legnagyobb kockázatot azok a műtétek jelentik, amelyek során a bőrt megemelik és megfeszítik. Így kiemelten fontos lemondaniuk a dohányzásról azoknak, akik mell-, has vagy arcplasztikára készülnek, hiszen ezek kihatnak a bőrre, illetve annak vérellátására.

Egyes külföldi kórházakban már nikotintesztet is végeznek műtét előtt, hisz a betegek nem mindig vallják be őszintén, hogy bizony nem sikerült felhagyniuk ezzel a rossz szokással.

Elhallgatni azonban nem érdemes ezt a tényt, hiszen külön számba kell venni a kockázati tényezők között. A szigorúbb orvosok el sem végzik a műtétet, ha a nikotinteszt pozitív. Ahhoz, hogy a páciens negatív eredményt produkáljon, időben le kell tennie a cigarettát, hisz a nikotin akár 30 napig is a vérben maradhat, egyetlen cigaretta elszívása esetén is!

Mindenkinek érdemes tehát félretennie a dohányzást, ha műtétre készül, méghozzá a saját érdekében! A legideálisabb az lenne, ha végleg megszabadulnánk ettől a rossz szokástól, de ha ez nem megy, legalább a műtét előtt és után 6-6 hétre búcsúzzunk el tőle!

Forrás: realself.com