Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Érvek és ellenérvek: a mellimplantátum eltávolítása

Érvek és ellenérvek: a mellimplantátum eltávolítása

Megosztó a mellimplantátumok eltávolításának kérdése. Előnyök/hátrányok, érvek/ellenérvek. Mind a páciensek, mind az orvosok más véleményen vannak, de a döntést Neked kell meghozni. Cikkünkkel ebben szeretnénk Neked segíteni.

Ne aggódj, nem vagy egyedül! Más is hónapok óta agyal azon, mi tévő legyen. Megtartsa a mellimplantátumait, vagy eltávolíttassa?

Az Amerikai Esztétikai Plasztikai Sebészeti Társaság adatai alapján 2017-ben körülbelül 45.000 nőnek volt mellimplantátum eltávolító műtéte.

Összeszedtük Neked a legfontosabb előnyöket és hátrányokat, amelyek elősegíthetik a döntésedet.

Nézzük a mellimplantátum eltávolítás előnyeit

1. Mammográfia

A mellimplantátumok elhelyezésüktől függően megnehezíthetik a mammográfiai vizsgálatokat. Az implantátumok típusa, azaz, hogy szilikon vagy sóoldatos mellimplantátumról van szó, befolyásolja a mammográfia eredményét. Ezt hallva jogosan fogalmazódik meg benned a kérdés, hogy “Hogyan?”

A mellimplantátumok elhelyezhetők mellizom felett vagy alatt. Ha az implantátumok a mellizom felett vannak, akkor a mammogram nem fogja látni ezt a területet a képalkotó eszközök segítségével.

A szilikon és fiziológiás só implantátumok a röntgenfelvétel készítését is gátolják, ezért valószínűleg egy olyan eszközre lesz szüksége az orvosnak, amely képes átlátni az implantátumokon.

Ha eltávolíttatod a mellimplantátumaidat, akkor ezt a szempontot nézve azt jelenti, hogy a mammográfiai eredményeid egyértelműek és valósak lesznek. Ez különösen fontos, ha a családodban előfordult már a mellrákos megbetegedés.

2. Elmúlik a fájdalom

A fájdalom az egyik oka annak, hogy mellimplantátum eltávolító beavatkozáson gondolkozol? Ez sem egyedi eset! Nem titok, hogy a mellnagyobbítás a későbbiekben fájdalmat okozhat. A nagyobb implantátumok váll-, hát- és nyaki fájdalomhoz vezetnek a mellkas által hordott súly miatt.

Emellett a mellimplantátumok köré kialakult kapszula megkeményedhet (ezt nevezzük kapszula kontraktúrának), amely fájdalmat és eltorzult melleket is okozhat.

Amint eltávolítják a mellimplantátumokat és teljesen felépülsz, azonnal elmúlik minden fájdalmad!

3. Nagyobb önbizalom

Ha szeretnéd kivetetni a mellimplantátumokat, az nem azt jelenti, hogy meg is bántad behelyezésüket. Biztosak vagyunk abban, hogy mellnagyobbításod rendkívüli örömet okozott Neked, és segített abban, hogy egy teljesen új tested lehessen.

Ez az idő azonban elmúlt, az implantátumok már nem illenek megjelenésed összképébe, és nem tetszel önmagadnak. Ilyen esetben az implantátum eltávolítása növeli az önbizalmadat, csak úgy, mint amikor behelyezték azokat.

4. Nincs több félelem az implantátum repedéstől

Bármely típusú mellimplantátumod van, az bármikor kiszakadhat, megrepedhet. Ennek a  ténynek a tudatában vágtál bele a mellnagyobbításba.

Ha túl nagy nyomás éri az implantátumot, ha hibás, ha elöregedett, ha meggyengült, ha kapszula kontraktúra áll fenn, a mellimplantátum kiszakadhat.

Éppen ezért rendszeresen minimum 2 évente MRI vizsgálatra kell járnod, hogy ha probléma adódik, akkor az még időben kiderüljön. A folyamatos MRI vizsgálatok költsége összeadódik, és összességében nagyon drága rendszeresen figyelemmel kísérni az implantátumok állapotát.

Arról nem is beszélve, hogy szakadás esetén ki kell cseréltetni azokat, mely beavatkozás szintén költségekkel járhat. Az implantátum gyártók nagy többsége implantátum szakadás esetén biztosít a páciensnek új implantátumokat, abban az esetben ha a szakadás a páciens önhibáján kívül történt. De az altatást és a műtét többi költségét a  páciensnek kell fedezni.

Ha eltávolíttatod a mellimplantátumokat akkor többé nem kell aggódnod az implantátum szakadás miatt, így nem kell számolnod egy lehetséges mellimplantátum csere költségével.
Amennyiben nincs vagy eltávolíttatod az implantátumokat, továbbra is érdemes minimum két évente korodhoz megfelelő mellszűrésre járni, mert sajnos a mellrák a mellimplantátumtól függetlenül kialakulhat.

5. Rövid gyógyulási idő

Ha úgy döntesz, eltávolíttatod a mellimplantátumokat, akkor öröm az ürömben, hogy a gyógyulási idő körülbelül 2 hét. Természetesen csak úgy, mint a mellnagyobbítás felépülési idejénél, úgy ez alatt az idő alatt is be kell tartanod az orvosod útmutatásait.

Nem kell számolnod nagyobb fájdalom érzettel, bár a sportot 6 hétig nem javasolják az orvosok, a közérzeted nagyon hamar helyre áll, és jól fogod magad érezni már a műtétet követő napokban.

6. Vásárlás

Kinéztél egy szép inget, de a nagy mellméreted miatt kibuggyantak a kebleid? Külön tortúra volt megtalálni a megfelelő melltartót számodra, aztán pár hónappal később kezdhetted elölről, mert már nem lehetett azt a típust kapni?

Ha túl nagy mellimplantátumokat választottál magadnak, akkor valószínűleg gondot okoz a megfelelő méretű és fazonú ruha megtalálása. A mellimplantátumok eltávolítása megszabadít ezektől a nehézségektől is.

Kapcsolódó: 1. rész – Nők, akik kiszedették a mellimplantátumukat, igaz történetek

És most jöhetnek a mellimplantátum eltávolításának hátrányai

1. A megereszkedés

A mellimplantátumok csodás megjelenést kölcsönöznek a mellkasodnak. Eltávolításukkal azonban a már megnyúlt bőrrel, visszaáll eredeti formájába, és a melled hatása valószínű ereszkedett lesz.

2. Laza bőr

Mondhatjuk úgy is, hogy a laza bőr a megereszkedés testvére, és ugyanezen okból fog megtörténni. A megereszkedéshez hasonlóan az implantátumok mérete és viselésük időtartama is hozzájárul a laza, megnyúlt bőrhöz. Továbbá a melled bőrének rugalmasságát is elveszítheted.

Ha túl sok a megereszkedett vagy laza bőr, akkor az orvosod megoldásként javasolhatja a mellfelvarrást.

3. Fertőzés

A mellimplantátum eltávolítás nagy műtétnek számít, és ahogy minden nagyobb műtétnél, úgy itt is fennáll a fertőzés veszélye. A fertőzés a bemetszés helyén vagy az implantátum helyén lévő üregben következhet be. A fertőzések lelassítják a gyógyulást, és súlyosságuktól függően szükség lehet lefolyócsövekre vagy antibiotikumra.

4. További hegesedés

A műtéti hegek minimalizálására már rengeteg bevált technikát fejlesztettek ki, azonban a bemetszések helyén mindig lesznek maradandó hegek. Akár nagyobb mértékű hegesedést is észlelhetsz majd, mint korábban. A mellimplantátum eltávolító műtét mindig az eredeti mellnagyobbító műtét bemetszéseit használja. A heg azonban látható, és időbe telik, amíg elhalványul.

5. Érzésvesztés a mellbimbókban

A legtöbb mellnagyobbító műtét a két bemetszési hely egyikét használja, közvetlenül a mell alatt (inframamáris metszés) vagy az areola feneke körül (periareolaris bemetszés). Ha az eredeti mellnagyobbító műtét során a periareoláris bemetszést alkalmazták, akkor előfordulhat, hogy már bizonyos mértékben vagy bizonyos időre elvesztetted a mellbimbó érzékenységét.

Az eltávolító műtét, amely gyakran használja az eredeti bemetszést, hozzájárulhat a még nagyobb érzésvesztéshez, vagy okozhatja azt, ha korábban nem volt ilyen.

Az érzésvesztés azért következik be, mert a műtét során véletlenül elvághatják azokat az idegeket, amelyek ezeket a jeleket küldik a mellbimbónak.

Mielőtt bármilyen döntést hoznál, ne feledd, ez a Te tested. Győződj meg arról, hogy valóban készen állsz-e, hogy elengedd az implantátumaidat. Ez a döntés határozza meg, hogy hogyan érzed majd magad a jövőben. Épp ezért legyél 100%-ig biztos abban, hogy ezt magadért teszed meg.

További és bővebb információkért böngéssz a beavatkozások között, és válaszd ki az orvosodat!

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebookon és Instagramon további tartalmakért!