Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Edzőtermi higiénia, avagy bőrünk figyelmeztető jelei problémák esetén

Edzőtermi higiénia, avagy bőrünk figyelmeztető jelei problémák esetén

Mindannyiunk számára ismeretes a testmozgás áldásos hatása. Mind egészségünkre, mind közérzetünkre, mind pedig bőrünk állapotára. A működési mechanizmus egészen egyszerű. Edzés hatására fokozódik a sejtek vérellátása, így több oxigén jut a bőrbe is, valamint anyagcserénk felgyorsulása segíti a méreganyagok gyorsabb kiürülését, támogatja bőrünk regenerációját, megújulását. 

Mindez nagyon szép, és szépen hangzik, de egész biztosan nagyon sokan vagyunk azok, akik edzés során bőrképünk egy negatív változásával is szembesülünk. Mégpedig azzal, hogy apró pattanások jelennek meg rajtunk. Az edzéstől lehet? Van ilyen jellegű káros hatása? Természetesen nem :) de az edzőtermi környezet, a nem megfelelő higiénia következménye könnyedén lehet ez a nem épp kellemes dolog. 

Épp ezért nézzünk néhány tippet, használati utasítást, hogy a helyzetet elkerüljük, és szép bőrünk állapotát megtarthassuk:

1.Megfelelő ruházat

Nagy divat, főként fitness órákon a szorosan hozzánk tapadó szexi felső és leggings amivel első gondolatra semmi probléma nincsen, főként, ha olyan anyagból készült ruháról va, szó, mely légáteresztős, ezzel segítve bőrünk szellőzését, valamit az izzadság “elpárolgását”. Amennyiben azonban nem ilyen high-tech cuccról van szó, sajnos hajlamos bőrünk “csapdába esni”, ugyanis ha az izzadságból származó nedvesség beszorul ruhánk és bőrünk közé, és mindezt tetézzük még ugye kimelegedett testünkkel, nos ez tökéletes táptalaja az egyébként ártatlan gombák elszaporodásának.

2.Sminkeltávolítás

Senki számára nem vitatott dolog, hogy edzés előtt érdemes megszabadulni sminkünktől, hacsak nem egy szelfikkel tűzdelt megmozdulásra, tréningre készülünk :) . Hogy miért fontos ez? A válasz egyszerű. Edzés hatására fokozódik a véráramlás, mely bőrünk pórusainak kitágulásával jár. Amennyiben sminkben edzünk, izzadságunk összemossa a smink szemcséit a bőrön található baktériumokkal, és bekerül a kitágult pórusokba. Edzés után a folyamat fordított lesz, a pórusok összehúzódnak, így a sminkes-baktériumos elegy ott marad a bőrben, ami eltömíti a pórusokat, és pattanásokat okoz. 

3.Copf

Ha haj, akkor zsír, baktériumok, vegyszermaradványok. Ez mind-mind megtalálható hajszálaink között. Edzés hatására ugyanúgy, mint a smink esetében mindez izzadsággal keveredik, és ha nem fogjuk össze hajunkat, könnyen arcunkra kerülhet, ahol újfent a pórusokba jutva pattanásokat okozhat. Előzzük ezt meg, és inkább kreáljunk magunknak egy helyre egy kis copfot. 

4.Fertőtlenítés

Ezen talán nincs is mit magyarázni, hisz alapvető követelmény az edzőtermekben a tárgyak használat utáni fertőtlenítése. A jelenlegi pandémiás időszakban pedig mindannyian ügyelünk, pontosabban fogalmazva ügyeljünk arra, hogy ne csak a termi eszközöket, de telefonunk, fejhallgatónk és egyéb a teremben használt személyes tárgyainkat is törölgessük át. Hogy miért? Óhatatlan, hogy telefonunk után arcunkhoz nyúlunk, majd megfogjuk kulacsunkat és így tovább. Legyünk ne csak óvatosak, hanem igényesek is higéniának.

5.Érintetlenség

Nem, nem arról lesz szó :) , mint amire hirtelen gondoltatok, hanem teljesen másról. Itt a már fentebb is említett dologról, mégpedig arcunk megérintéséről. Bármennyire körültekintőek vagyunk mi, vagy az edzőterem üzemeltetője, óhatatlan, hogy a fogantyúkon, egyéb felületeken szennyeződés maradjon, gyűljön össze, melyet megérintve, majd arcunkhoz nyúlva már be is indult a folyamat. Nem egyszerű kérés, de törekedjünk arra, hogy ne nyúljunk arcunkhoz.

6.Azonnali átöltözés 

Ha lehetne rangsorolni az itt felsorolt “rizikófaktorokat”, talán ez lenne az első. Edzés után izzadt ruhában ne bonyolódjunk hatalmas beszélgetésekbe, turmixozásba. Amilyen gyorsan csak lehet, szabaduljunk meg vizes ruhadarabjainktól, majd irány a zuhany. Hogy miért? A már fentebb, az öltözködés kapcsán is említett okok miatt. Ne adjunk kemény táptalajt a baktériumok túlburjánzásának.

7.Zuhany

Ha módunk van rá, tréning után rögtön zuhanyozzunk le, ezzel eltávolítva az izzadságot, baktériumokat, szennyeződéseket. Amennyiben érzékeny, pattanásos bőrűek vagyunk, célszerű benzoil-peroxid tartalmú tusfürdőt használnunk, mely segíti, és csökkenteni a bőrön megtapadó baktériumok mennyiségét. 

8.Professzionális krémek

Hogy mire is gondolunk itt? Közismert nevén a retinol, avagy a retionid tartalmú krémekre, melyek hatására megnyílnak, és tisztulnak az eltömődött pórusok.

Ügyeljünk egészségünkre, testünkre, bőrünk minőségére. Ne hagyjuk, hogy az edzés, mely köztudottan milliónyi előnnyel bír, “hátrányokat” is hozzon életünkbe. Legyünk körültekintőek, igényesek, figyelmesek, és elkerülnek bennünket az edzőtermi pattanások :D .