Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Biztonságosak a szilikon injekciók? Minden, amit tudnod kell róluk

Biztonságosak a szilikon injekciók? Minden, amit tudnod kell róluk

Számtalan vita tárgyát képezik a szilikon injekciók - ami bizonyos tekintetben az olyan híreknek is köszönhető, amikor egy-egy beavatkozás rosszul sült el. Mi ezekről az igazság valójában?

Szilikon injekciókat - vagyis befecskendezett folyékony szilikont - használnak töltések elvégzésére: például a dekoltázsba, a fenékbe, az ajkakba vagy az arc más részeibe az öregedés jeleinek elrejtése céljából. Ezeknek előnye, hogy nem szívódnak fel, nem távoznak a szervezet anyagcsere-folyamataival - ami azonban bizonyos veszélyeket is rejt.

Ezek a szilikon injekciók fő kockázatai

Nem orvosi minőségű szilikon használata esetén előfordulhatnak igencsak durva mellékhatások, a kezelés során ugyanúgy, mint évekkel később: ezekkel gyakorlatilag nem lehet előre számolni, megjelenési esélyük olyan, akár egy időzített bomba. Főleg igaz ez akkor, ha a befecskendezett szilikon nagyobb mennyiségű, hiszen az arcon még az orvosi szilikon maximális befecskendezési mennyisége is csak 1 köbcentiméter lehet!

A legismertebb orvosi minőségű, befecskendezésre alkalmas szilikonolaj a Silikon 1000, amelyet az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal jóváhagyása alapján retinaleválás kezelésére alkalmaznak.

Ezen felül az orvosok ajakfeltöltésre, a szem alatti területek töltésére, pattanások helyén keletkező hegek kezelésére és az orr formájának alakítására is használják, nem feltétlenül rendeltetésszerűen.

  • Az úgynevezett “fenéklövés”-eljárás során befecskendezett folyékony szilikon komoly kockázata, hogy a beavatkozást követően elvándorolhat a szervezetben, ezzel pedig elzáródásokat okozhat. Ha a szív, a tüdő vagy az agy erei érintettek ebben, az akár halálos kimenetelű is lehet, embóliához, szélütéshez vezethet.
  • Bármilyen folyékony szilikonos töltés, szilikon injekció beadásával jelentőssé válik a krónikus fájdalom, fertőzés, gyulladás, hegek és tartós esztétikai károsodás kockázata. Gyulladás alakulhat ki a szövetekben, amelyek az idegvégződések, az izommozgás, illetve a szervek működésében is zavart kelthetnek.
  • Kevésbé durva, de igen kellemetlen mellékhatása lehet továbbá a szilikon injekcióknak, hogy amikor csomósodni kezdenek, kontúr-szabálytalanságokat idéznek elő, puklik és gödrök keletkezéséhez vezetnek. Arcba fecskendezésük esetén akár az arcizmok hibás működését is eredményezhetik, ezzel torzulást idézve elő.
  • Amellett, hogy a kockázatok, ahogy említettük is, tartósan fennállnak, a folyékony szilikon terjedési képessége miatt eltávolítása elképesztően nehéz, és sokszor csak hosszas, komoly műtét-sorozatokkal oldható meg. Ezek részeként számos esetben teljes szövetrészeket kell eltávolítani, amely beavatkozások látványos torzulással, maradandó sebhelyekkel járnak.

Amit a szilikonos injekciókat támogató szakemberek legtöbbször felhoznak az eljárás védelmében, hogy a felsorolt veszélyek nem tesznek különbséget az orvosi és a nem orvosi minőségű szilikonolajak használata közt, továbbá azt sem veszik figyelembe, hogy hozzáértők vagy szakképzetlen személyek alkalmazták-e az eljárások során.

Ha már biztos vagy abban, hogy változtatni szeretnél magadon, ne bízd a véletlenre! Döntéstámogató portálunkon minden hasznos és fontos információt megtalálsz, hogy átgondolt döntést hozz - mert ez a kulcsa annak, hogy végül elégedett legyél az eredménnyel.

Biztonságosabb alternatívák az egyes területekre szilikon injekció helyett

Arcra

Kevésbé kockázatos alternatívaként inkább felszívódó töltőanyagok javasoltak, amelyek hatása akár 2 évig is tarthat. Emellett, gyakori választás az arczsír-transzfer is, amikor a test saját zsírjával kerül feltöltésre az arc.

Kapcsolódó: Csábító ajkak, no de milyen áron? – A szilikonos ajakfeltöltés veszélyei

Fenéknagyobbításra, fenékemelésre

Implantátumokkal és szilikon eszközökkel biztonságosabban érhető el látványos eredmény. Emellett a brazil fenékemelés, azaz saját zsíros feltöltés is gyakori beavatkozás, de ne hagyd figyelmen kívül, hogy ennek igen magas a halálozási aránya: 3000-ből 1 páciens érintett. Így nagyon fontos, hogy kifejezetten erre szakosodott, tapasztalt és megbízható orvost válassz. Kevésbé hatékony megoldás a Sculptra töltőanyag befecskendezése, amelynek eredménye 2-3 évig tart, és igen nagy mennyiségre van szükség belőle.

Kapcsolódó: A formás, gömbölyű fenék titka

Csatlakozz közösségünkhöz, amely a tudatos plasztikával és esztétikával kapcsolatos döntéshozást szolgálja. Azért hoztuk létre oldalunkat, mert saját tapasztalatból tudjuk, mennyire nehéz dolga van egy páciensnek, aki plasztikai beavatkozás előtt áll.

További és bővebb információkért böngéssz a beavatkozások között, és válaszd ki az orvosodat!

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebookon és Instagramon is!