Hajbeültetés - Plasztika Esztétika

Hajbeültetés: amit tudnod kell róla

Hajbeültetés

A hajbeültetést haj helyreállításnak, hajátültetésnek vagy hajimplantátumnak is nevezik. 

 

A hajbeültetés egy olyan kozmetikai eljárás, amely magában foglalja a donor területről, a szőr áthelyezését – leggyakrabban a fejbőr hátuljáról vagy oldaláról, vagy akár a szakállról, a hátról vagy mellkasról – és átültetik a befogadó területre, ahova szükséges.


Az egészséges hajhagymákat átültetik, amelyek mindegyike darabonként egy-négy szőrszálat tartalmaz. 2000 graft /hajtüsző egység/ körülbelül 4000 egyedi szőrt tartalmazhat. A hajátültetéseket leggyakrabban a fejbőrön végzik, és ez még mindig a leggyakoribb eljárás, azonban a hajbeültetést végző sebészek szakáll- és szemöldök átültetést is végeznek.

 

Az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia szerint több, mint 80 millió férfi és nő tapasztal hajhullást. Normális, ha naponta 50–100 szőrszálat veszítesz, viszont a kopasz foltok, és a ritkuló részek nagyobb problémát is jelezhetnek.


Leggyakrabban az ok genetikai. A hajhullás ezen típusa, androgén alopecia néven ismert. Férfi- és női kopaszságnak is nevezik. A férfiaknál ez általában visszahúzódó hajszálként vagy a koronában elvékonyodva kezdődik, míg a nők általában a homlok közelében tapasztalnak ritkulást. Szerencsére a hajátültetés általában vissza tudja állítani azt, amit elvesztettél /amennyiben a haj hullása nem előrehaladott túlzottan/.

Előnyök

 • Hajátültetés után havi kb. 1 cm-t nő a haj és minden tulajdonságában megfelel az eredetinek.
 • Nagyon kevés előkészítésre van szükség. 
 • A hajátültetés rendkívül természetes lehet, ha jól sikerült. 
 • Legtöbbször nincs szükséged fájdalomcsillapításra utólag, különösen ha a FUE /follikuláris egység kivágása/ technikával végzik.
 • Akkor érzed igazán, hogy a hajátültetés műtét megérte, amikor újra visszatér az önbizalmad.

Hátrányok

 • A hajátültetés nem állítja meg a fejbőröd hajhullásának előrehaladását. Előfordulhat, hogy további eljárásokra is szükséged van más területen, ha nem olyan lett a hajátültetésed eredménye, amire számítottál.
 • Ha a beavatkozást rossz technikával végzik, akkor nem lesz természetes a végeredmény és károsíthatja a környező szőrszálaidat is.
 • A hajátültetés típusától függően enyhe hegesedés maradhat a fejbőrödön.
 • A hajátültetés drága eljárás, amelyet általában nem fedez a biztosításod.

Szövődmények

 • bevérzés
 • hegesedés
 • gyulladás
 • bőrpír
 • átmeneti ritkulás az “adó” területen
 • átmeneti érzéketlenség
 • fertőzés

Annak ajánlott a beavatkozás, akinek már önértékelési problémákat okoz a kopaszodás, a hajának a ritkulása. Fontos, hogy az a páciens , aki a beavatkozásra vállalkozik, a műtétet követően 1 hétig nem lesz szalonképes. Be lesz kötözve a feje. Fáradékony lesz, és miután lekerült a fejkötés, apró seb darabok lesznek az eltávolított hely/donor területen.

 

A gyógyulási időre legalább 8-10 napot rá kell szánni. Fontos, hogy türelmes légy, mert az átültetett hajhagymák rövid időn belül teljes mértékben ki fognak hullani. Ezek a 3. hónap után kezdenek el nőni. Alapvetően nem tűnik soknak a felépülési idő, de tudjuk, hogy aki benne a folyamatban, az soknak érzékelheti, mire látja a beavatkozás eredményét.

Akkor vagy a legalkalmasabb a beavatkozásra, ha a 20-as éveid végén jársz. Amikor a húszas éveid elején jársz, akkor még nehéz előre megjósolni, hogy mennyi hajat veszítesz el a jövőben. Idősebb korban már a férfi vagy női kopaszodás jelei is megmutatkoznak, így a hajbeültetéssel foglalkozó sebészek könnyebben meg tudják jósolni a jövőbeni hajhullásod mértékét, és idővel természetesnek tűnő haj vonalat hozhatnak létre belőle.


A sebésznek az átültetéshez elegendő egészséges donor szőrre is szüksége lesz. Ha a fejbőröd elvékonyodott, vagy már jelentős mértékű a hajhullásod, akkor lehet, hogy nincs elég egészséges hajhagymád a sikeres hajátültetési eljáráshoz.

Tapasztalt sebészeknél a hajátültetés minimális kockázatot jelent. Azok a kisebb mellékhatások, mint a vérzés, viszketés, duzzanat és kérgesedés, ahol a hajat mozgatták vagy beültették, általában néhány hét alatt elmúlnak. Néha fertőzést vagy gyulladást tapasztalhatsz, amelyet folliculitisnek hívnak. Ennek megelőzésére beszélned kell a sebésszel arról, hogyan tisztítsd finoman, a kezelt fejbőröd területeit.


Az átültetett hajad “sokkvesztése” gyakori és általában átmeneti, még az új hajnövekedés előtt. A nem megfelelően végrehajtott hajátültetés azonban károsíthatja a környező hajhagymáidat, csomókhoz és foltossághoz vezethet. Némi hegesedés is előfordulhat.

A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik. A műtét előtt közvetlen 3 nappal el kell hagyni a nagy mennyiségű /1000 mg feletti/ C-vitamin fogyasztását és minden vérzékenységet okozó gyógyszert mellőzni kell. 

 

Minden esetben egyeztess a műtét előtt beszedendő gyógyszerek listájáról az orvosoddal!

 

A folyadékbevitelt is ajánlott növelni, mert ez elősegíti a szervezeted elegendő vízmennyiségét, ezáltal pedig a bőröd is hidratáltabbá válik. A hidratálás nem csak belsőleg, de külsőleg is fontos!

 

Az alkoholfogyasztást is javallott redukálni a kezelést megelőző napokban, és azt követően, hogy a szervezeted hatékonyabban tudja majd feldolgozni a lézerrel megbontott pigmenteket és a nyirokrendszer is jobban tudjon tisztulni.

 

Gondoskodj arról, hogy a beavatkozás után minden legyen az otthonodban, mert utána egy nagy kötés lesz a fejeden, és nem leszel szalonképes az első 1 hétben. Érdemes arra készülni, hogy ne kelljen kimozdulnod otthonodból!

 

Fájdalomcsillapítót is érdemes lehet beszedni, ha fájdalmat érzünk.

Hajbeültetéskor 2 technika közül választhatsz: a follikuláris egység transzplantáció /FUT/ és a follikuláris egység extrakció /FUE/, más néven follikuláris egység kivágása.

 

FUT (follikuláris egység transzplantáció) 

Ennél a technikánál a hajbeültetéssel foglalkozó sebész szikével bemetszést végez, eltávolít  egy egészséges hajjal fedett bőrcsíkot a fejbőr hátsó részéből, majd pedig lezárja a területet. Csupán egy  finom vonalú heg marad a beavatkozás után, melyet általában a haj szépen el is rejt. 

 

FUE (follikuláris egység extrakció) 

Ekkor egyenként mozgatják a hajszálakat. Így a sebész nem csak a fejbőrről távolíthatja el az  átültetendő szőrtüszőket, hanem a szakállból, a hátról, vagy éppen a mellkasról is. Ennél a beavatkozásnál pontszerű hegek maradnak. Ez a technika kiváló abban az esetben, ha nagyobb területre kell hajszálakat átültetni, illetve, ha korábban már volt hajátültetésed, és a fejbőröd donorterülete heges.


Tudnod kell, hogy ha FUE-t alkalmaz a sebész, akkor általában leborotválja a donor területet, mielőtt kivonja a szőrszálakat, ezért meg kell terveznie az eljárást. Van azonban lehetőség arra, hogy elvégezze az úgynevezett „borotválkozás nélküli” FUE-t, viszont ez egy időigényesebb és technikailag is igényesebb eljárás, amely lehetővé teszi a sebész számára, hogy az összes átültetendő szőrtüszőt összeszedje anélkül, hogy a donor területen bármilyen vágást kellene ejtenie.

 

Felhívjuk a figyelmedet arra is, hogy az eljárás nem éppen hegmentes: apró pöttyök maradhatnak, ahol a szőrszálakat kihúzzák. De miután a borotvált hajad visszanő, akkor ezeknek a foltoknak észrevétlennek kell lenniük, még akkor is, ha rövid a hajad.


A hajátültetési eljárás elvégzése előtt általában nyugatatnak (ébren vagy, de nyugalomban), és a fejbőr azon területeit, amelyeket kezelni fognak, helyi érzéstelenítővel elzsibbasztják. Azt tapasztalhatod, hogy az eljárás kicsit fájdalmas, de elviselhető. Az átültetendő szőrtüszők megszerzése után a sebész miliméternyi lyukakat hoz létre apró pengékkel vagy tű segítségével, majd mindegyikbe behelyezi az egy-három szőrszálat tartalmazó tüszőket. Az esztétikai kinézetet abszolút meghatározza, hogy a sebész hová és milyen formában teszi a szőr “befogadó” helyeit. Az aprólékos, egyenkénti eljárás segítségével akár 2000 vagy több oltvány is átültethető, így a hajátültetés akár nyolc órát is igénybe vehet, tehát ez nem egy gyors folyamat. A cél az, hogy az egyes oltványok megfelelő beültetésével a lehető legjobban alakuljon ki a haj formája.


Néhány orvos az Artas hajbeültetési robotot használja az oltványok kivonására, sőt a befogadó helyek előkészítésére is az implantáció előtt. Más orvosok a NeoGraft eszközt használják, amely képes a FUE szövetek összegyűjtésére. Ezt a két gépet, annak ellenére használják, hogy nem eredményeznek automatikusan jó eredményeket. A FUE eszközök segítségével kiváló eredmények érhetők el, ha gyakorlott szakorvos végzi a beavatkozást.

 

A világ legnagyobb hajátültetéssel foglalkozó orvos-szervezete, a Nemzetközi Hajátültető Sebészeti Társaság szerint a 2016-ban elvégzett összes hajátültető kezelés több, mint fele FUE volt. Az iparág szakértői szerint a legjobb eredményt egy nagy tapasztalattal rendelkező orvos érheti el, aki széleskörű képzettséggel rendelkezik a haj helyreállításának műtétjében, ezért bizonyosodj meg róla, hogy orvos végzi a munkát.


Mivel a hajátültetés műtéti eljárás, ezért körültekintőnek kell lenned az orvos kiválasztásakor! A konzultáció során kérj referencia képeket és győződj meg róla, hogy az adott orvos pácienseiről készült fotókról van szó, és nem a készülék gyártójától származnak a képek!

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik. Tehát az első pár injekció kellemetlen lehet, de a hajbeültetés alatt keveset érzel, viszont a műtét befejeztével lehet fájdalom. Ilyenkor fájdalomcsillapító szedése ajánlott.

Tapasztalatunk szerint a gyógyulás folyamán általában egy darabon megkeményedik a bőr, különösen a fej hátsó- oldalsó részén lévő adóhelyen. Ennek azonban 3 nap alatt teljesen meg kell gyógyulnia.

 

Enyhe fejbőr érzékenységet és duzzanatot tapasztalhatsz hat-hét napig, ahol a szőrszálakat beültették. Ha follikuláris egységet távolítanak el, akkor a fej hátsó részén lévő donor terület lényegében nyom nélkül gyógyul 7-10 napon belül.

 

Az első öt napban kíméletes módon kell eljárnod a hajmosás során. Használj kímélő sampont, és ne dörzsöld erősen a fejbőrt! Ezt követően folytathatod megszokott hajmosási rutinodat!  Öt-hét nappal a transzplantáció után elkezdhetsz edzeni is.

Két-három héttel a transzplantáció után a beültetett szőrszálak kihullanak. De ne aggódj: vissza fognak nőni. Az új haj három-négy hónappal később kezd növekedni, és ugyanúgy reagál, mint az eredeti hajad.

 

Körülbelül 6–10 hónappal a műtét után, az új hajad elkezd nőni. 10–12 hónap múlva már láthatod az új haj növekedésének a 90% -át.

A hajhullásnak számos nem sebészeti lehetősége van, bár egyik sem kínál végleges megoldást szemben a hajbeültetéssel. Ennek ellenére, ha el akarod kerülni a műtétet, íme néhány módszer, amellyel elősegítheted a hajnövekedést.


Trombocitában gazdag plazma /PRP/: A PRP kezelés során a saját lecentrifugált vér vérlemezkében gazdag részének ízületbe történő beinjekciózására kerül sor. Segítségével stimulálható az új haj növekedése. Tapasztalatok szerint ez az esetek körülbelül 60% -ában működik, és az eredmények fenntartása érdekében négy-hat havonta /vagy bizonyos PRP rendszereknél gyakrabban/ meg kell ismételned.

 

Alacsony szintű lézeres terápia /LLLT/: Egyes LLLT eszközök, például a HairMax és a CapillusPro, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala által jóváhagyott -otthoni használatra alkalmas- kezelési mód, a haj ritkuló területein. Hetente párszor kell használni a haj növekedésének serkentésére. Körülbelül hat hónapot vesz igénybe, amíg eredményt hoz – ráadásul az eredmények fenntartása érdekében folyamatosan használni kell. A tapasztalatok szerint ezek az eszközök biztonságosak és hatékonyak.

 

Fejbőr mikropigmentáció (SMP): Ebben az eljárásban apró pöttyöket tetoválnak a fejbőr szőrszálai közé, így a haj sűrűbbnek tűnik, és kevésbé látható a fejbőr.

 

Propecia: Ez egy vényköteles tabletta, ami a kopaszságot kezeli azáltal, hogy csökkenti a DHT-t, ami egy férfi nemi hormon. Ez játszik szerepet a hajhullásban. A gyógyszert menopauzás nők számára is fel lehet írni. Három hónapig tart a változás, és tovább kell szedned, hogy megtartsd a megnövekedett új hajat.


Rogaine: Ez egy vény nélkül kapható szer, ami minoxidilt tartalmaz, és felpörgeti a tüszőket, valamint gyorsítja a haj növekedését. Három hónap alatt 25% -os javulást tapasztalhatsz a folyamatos használat mellett. A többi előbb említett szerhez hasonlóan, – ha abbahagyod alkalmazásukat-, egy idő után eltűnik az eredmény.

 

Fontos számunkra, hogy a kiválasztott beavatkozásod előtt megfelelő tájékoztatást és információt biztosítsunk a számodra, független döntéshozó portálként. Amennyiben kérdésed van az adott kezeléssel kapcsolatban, úgy fordulj hozzánk bizalommal! Regisztrálj oldalunkra az előtte-utána fotókért!

Csak férfiakon végezhető hajbeültetés.

A hajátültetés egyre elterjedtebb megoldás a nők körében is. Manapság már a hajbeültetésre vállalkozó páciensek 14,7%-a nő. Gyakran a haj elülső vonalának csökkentésére használják vagy a ha mennyiségének növelése érdekében.

A hajbeültetés csak egy ideiglenes megoldás.

A hajátültetés tartós megoldás, mivel a beültetett haj az egészséges területről származik így az nem fog hullani, hanem ellenálló marad.

A hajbeültetés az előrehaladott korúak számára nem megfelelő megoldás.

A hajátültetés sikerességét nem a kor határozza meg, hanem hogy a tarkó részen, amit donornak is neveznek, legyen kellő mennyiségű egészséges hajállomány.

Maradt még kérdésed?

Írd meg nekünk, és mi megírjuk Neked a választ!

Írj nekünk!

Előtte-utána fotók

Kezelés: Hajbeültetés

Sajnos nincs a keresésnek megfelelő előtte-utána fotónk...

Fotók és vélemények

Sajnos nincs a keresésnek megfelelő értékelésünk...

Klinikák:

Sajnos nincs a keresésnek megfelelő klinikánk...

Forgalmazók:

Sajnos nincs a keresésnek megfelelő forgalmazó

Orvosok

Plasztikai sebész
Budapest
9 év tapasztalat
Plasztikai sebész szakorvos
Budapest, Győr, Mosonmagyaróvár
2 év tapasztalat

Kapcsolat

Tel.: +36 20 333 4444

email: plem@plem.hu

Web: plem.hu