Botox - Plasztika Esztétika

Botox: amit tudnod kell róla

Botox

A botox a botulinum toxin használata, egy injekciós neuromodulátor, amely ellazítja az arcizmokat, így lágyítja a vonalakat, és megakadályozza a ráncok megjelenését. Működésének lényege, hogy blokkolja az idegek és az izmok közötti jeleket, így az injektált izom nem képes összehúzódni.

 

A botox hatóságok által engedélyezett készítmény, amit jellemzően szarkalábak, homlokvonalak, ráncok kezelésére használnak, de más területeken is bevetik, ideértve az ajkakat, az orrt, az arc alsó részét, a nyakat, sőt még a mosoly vonalait (mimikai ráncokat) is. A toxin az ismételt izommozgások által létrehozott ráncokat kezeli. Ilyen például a homlok összeráncolása miatt keletkezett vonal, mely botoxszal látványosan elsimítható.

 

Az eljárás késleltetheti a ráncok kialakulását, így már 25-30 év közötti korban is ajánlott a kezelés, ha már most aggódsz a később kialakuló ráncok miatt. Húszas éveidnél korábban csak akkor érdemes fontólóra vedd a botoxkezelést, ha már olyan elmélyült ráncaid alakultak ki, melyek nyugalmi helyzetben is látszódnak, így azok kisimításával a jövőbeni ráncok is megelőzhetők. Egy tükörsima homlokot nem érdemes és nem is ajánlott botoxolni!

 

A botox segít minimalizálni a jelenlegi ráncok és vonalak megjelenését, és gyengíti az izmokat, hogy megakadályozza a ráncok kialakulását, romlását az érintett területen. A botox azonban nem nyújt megoldást más tényezők által okozott ráncok eltüntetésére, mint például a napkárosodás okozta problémákra, ezért ilyen esetek elkerülésére a fényvédők használatát ajánljuk.

Előnyök

 • A botoxot a legjobb eredményt hozó készítménynek tekintik az izommozgás által okozott vonalak és ráncok eltüntetésére.
 • A kezelés gyors és gyakorlatilag fájdalommentes. Egyes esetekben az injektálás mindössze öt percet vesz igénybe.
 • A mindennapi tevékenységet nem gátolja.
 • Megfelelő mennyiségű anyag beinjekciózása esetén arcod természetes marad, nem lesz merev, „fagyos”.

Hátrányok

 • A botoxkezelés eredményei nem állandók. Valószínűleg három-négyhavonta vissza kell térned orvosodhoz egy ismételt kezelésre. 
 • Kis bevérzések jelentkezhetnek az injekció beadásának helyén, és azok akár egy hétig is láthatók lehetnek. 
 • Nem megfelelő injekció használata esetén aszimmetrikus lehet az eredmény, esetleg deformálhatja a szemhéjat vagy a száj sarkát. Ha a kezelést nem gyakorlott vagy engedéllyel nem rendelkező szakemberre bízod, esetleg a botulinum-toxin emberi felhasználásra nem alkalmas (nem tisztított vagy nem engedélyezett) változatát használják, fennáll az egészségkárosodás kockázata.
 • Terhesség, szoptatás vagy gyermekvállalás tervezésének időszakában a botox nem ajánlott, mivel a hatóanyagot ezekben az esetekben még nem tesztelték.

Szövődmények

 • légzési-, beszéd- és nyelési problémák
 • allergiás reakció
 • leeeső, lefelé forduló szemhéj
 • elhúzódott mosoly
 • görbe szemöldök

A botox a legtöbb ember esetében általában jól alkalmazható, de ennek ellenére vannak bizonyos ellenjavallatok. Ha túlérzékeny a botulinum toxinra (botulizmus) vagy az injekció bármely más alkotóelemére, akkor a botox nem alkalmazható.  Ha bármilyen fertőzés, gyulladás van az injekció beadásának helyén, azt a botox alkalmazása előtt meg kell szüntetni.

 

Nem ajánlott neuromuszkuláris betegségben szenvedőknek (pl. sclerosis multiplex, myasthenia gravis). 

 

Orvosodat feltétlenül tájékoztasd arról, hogy milyen gyógyszereket, étrendkiegészítőket és vitaminokat szedsz!

 

A botox alkalmazására ideális jelölt az egészséges felnőtt ember. Terhesség és szoptatás ideje alatt a botox ellenjavallott, de nem egyedi eset, hogy a terhesség korai szakaszában történt a kezelés. Azért nem alkalmazzák áldott állapotban, mert nem készültek még tanulmányok erre vonatkozólag. Előfordult már több páciens esetében is, hogy nem tudtak terhességükről, de egészséges csecsemőnek adtak életet a botoxkezelést követően.

A botox napjainkban rendkívül népszerű kezelés, mégis néhány esetében aggodalomra adhat okot, hogy a beinjekciózott hatóanyag toxinból származik-e (az A-típusú botulinum toxinból), amely ideiglenesen megszakítja az izmok közötti idegjelzést.

 

Klinikai vizsgálatok azonban bizonyították, hogy az engedélyezett hatóanyagok biztonságosak, minimális kockázattal és mellékhatásokkal járnak. Ennek ellenére az úgynevezett „szép méreg” nem szakavatott kezekben valódi kockázatokkal járhat. Fontos, hogy megbízható, tapasztalattal és megfelelő ismeretekkel rendelkező szakember végezze az injekciók beadását, és tartsa be az eljárásra vonatkozó szabályokat. Egyes helyeken a botoxkezelést csak orvos végezheti.

 

A ritkán előforduló kockázatok közé tartoznak a légzési-, beszéd- és nyelési problémák, valamint az allergiás reakciók. Minden ilyen esetben sürgősen orvoshoz kell fordulni, akkor is, ha csalánkiütést, viszketést, zihálást tapasztalunk, esetleg elájulunk vagy duzzanat alakul ki az arc, a nyelv és a torok körül.

 

Nem kizárható, hogy a botox véletlenül átterjedhet más területekre is, és leeső szemhéjakat, elhúzódott mosolyt vagy görbe szemöldököt eredményez.

 

Minél közelebb van a botox a szemöldökhöz, annál nagyobb a veszélye a szemhéj lefittyenésének. A szemöldök deformitása akkor is előfordulhat, ha túl sok botoxot helyeztek a szemöldökök közé. Ennek elkerülése érdekében képzett szakembernek kell elvégezni a beavatkozást.

 

Az is fagyos, merev megjelenést eredményezhet, ha túlzottan sok anyagot fecskendeznek be az adott helyre.

 

A jó hír az, hogy az eredmények soha nem állandók, és három-négy hónap alatt fokozatosan eltűnnek, így azt követően korrigálhatók az elvárásoknak megfelelően.

A folyamat konzultációval kezdődik, melynek során az általad kiválasztott szakemberrel megvitatod elvárásaidat, esetleges aggodalmaidat, és átbeszéltek minden olyan előzményt, amely befolyásolhatja a kezelés biztonságos elvégzését.

 

A kezelés előtt általában fotókat készítenek a kezelendő területről, így láthatod majd a változást a beavatkozást követően. Ez nem minden klinika esetében van így, ezért érdemes otthon a kezelés előtt pár képet készítened magadról. Ezután megtisztítják az arcodat, és az orvos befecskendezi a kijelölt területekre a hatóanyagot.

 

A botoxolás határozottan rövid ideig tart, általában 5-10 perc. A kezelést követően azonnal végezheted a megszokott mindennapi tevékenységedet. Lent olvashatsz arról, hogy a kezelést követően mire érdemes odafigyelni. Esetlegesen fennmaradó bőrpír vagy véraláfutás kialakulhat, de az sminkkel lefedhető.

Ha helyesen töltik be a botoxot, alkalmazása gyors és fájdalommentes, érzéstelenítést szinte nem is igényel. Csupán egy enyhe tűszúrásnyi kellemetlenségérzettel, esetleg néhány apró duzzanattal jár.

 

Alkalmazása során – mint bármikor egy injekció beszúrásánál – fennáll a véraláfutás kockázata, ám az maximum egy hét alatt teljesen eltűnik. A véraláfutás kialakulásának esélye minimalizálható, ha egy héttel az alkalmazás előtt a páciens felhagy az alkoholfogyasztással, illetve a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), például az aszpirin és az ibuprofen, valamint a halolaj és az E-vitamin-kiegészítők használatával (ha az orvosilag kihagyható).

A befecskendezést követően a gyógyulás viszonylag egyszerű, és mindennapi megszokott tevékenységedet nem kell megszakítanod. Néhány irányelvet viszont tanácsos követned annak érdekében, hogy csökkentsd a botox átterjedését más területekre:

 

 • Ne feküdj le 4 órán keresztül! – Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a beinjektált anyag kötődjön az izomhoz.
 • Ne eddz 24 órán keresztül! – Az edzés élénkíti a keringést, kipirul az arc, és ennek hatására a botox elmozdulhat a beinjektált területről, így csökkenhet az elvárt eredményesség, valamint olyan területre is kerülhet hatóanyag, ahová azt nem tervezted. A testedzés növeli a test keringését, beleértve az arcot is, ezért az arc kipirul. Ez a megnövekedett keringés nagyszerű a bőrödnek, de növeli annak kockázatát, hogy a botox távozzon az injekciós zónából, még mielőtt teljes mértékben felszívná a neuromuscularis csomópontot.
 • Ne dörzsöld a kezelt területeket négy órán keresztül! – Nyomás hatására ugyanis szintén elmozdulhat a beinjektált területről a hatóanyag, és a közeli izmokra is hathat.

 

Azt javasoljuk tehát, hogy ne tégy semmi olyat, ami nyomást gyakorol az adott területre! Ez magába foglalja a szűk sapka viselését vagy a hideg jégcsomagok alkalmazását, amelyeket a bőrödre nyomhatsz fájdalomcsillapítás céljából. Ekkor ugyanis az anyag elvándorolhat, a közeli izmok bénulását eredményezve. Az első éjszaka óvatosan mosd az arcod, de inkább azt javasoljuk, hogy az elkövetkezendő néhány napban csak mosószivaccsal, gyengéden tisztítsd a területet.

Mivel a hatóanyagnak az idegsejtek receptoraihoz kell kötődnie, a botox hatásai nem jelennek meg azonnal. Két-három nap után kezd láthatóvá válni az eredmény, de a folyamat eltarthat 7-8 napig is. Ritka esetben ugyan, de két hétbe is telhet, mire megjelenik a várt eredmény.

 

A finomabb ráncok tovább javulnak, mivel az izmok ellazulnak, és nem mozognak három-négy hónapon át, illetve addig, amíg botoxkezelésre jársz. Ám minden ember más! Mivel testünk folyamatosan új receptorokat és neurotranszmittereket hoz létre, minden betegnek különböző hosszúságú, hatékonyságú „bénulása” lesz. Tehát, bár az átlag három vagy négy hónap – miközben a botox is dolgozik, és fokozatosan még inkább finomodnak a vonalak –,érdemes a tartományt két-hat hónapra kibővíteni.

 

Amíg a botox dolgozik – legjobb esetben ez akár 6 hónap is lehet – élvezheted a ráncmentes időszakot, s ha csak évente egyszer ismétled meg, akkor is kevesebb lesz a ránc az arcodon.

 

Ha úgy döntesz, hogy abbahagyod a kezelést vagy kihagysz egy időszakot, akkor a hatás idővel elmúlik, és az izmok visszatérnek a szokásos mozgásukhoz.

A Dysport, a Xeomin és a Jeuveau olyan egyéb injektálható neuromodulátorok, amelyek az A-típusú botulinumból származnak, de hasonló eredményeket és időbeni hatást hozhatnak, mint a botox. A feltöltéshez és a ráncok kitöltéséhez a toxinokon kívül fontolóra lehet venni olyan injektálható töltőanyagokat is, mint a Juvéderm.

 

A finom vonalak és ráncok eltűntetése céljából (ideértve a napkárosodás által okozott problémákat is) alkalmazható a lézerfestés, például frakcionált lézerrel (pl. Fraxel), valamint az enyhe és közepes mélységű kémiai hámlasztók. Ezek az eljárások azonban hosszabb idejű leállást eredményezhetnek a mindennapi tevékenységben, illetve mellékhatásaik kockázata is nagyobb.

A babybotox-kezelések esetében kisebb adag hatóanyagot alkalmaznak, mely megőrzi az arcizmok természetes expressziós tartományát. Ez a „mikrodózis” a fiatal felnőttek körében népszerű, akik meg akarják akadályozni a ráncok kialakulását. Jó lehetőség azok számára is, akik újabb botoxkezelésekre szánják rá magukat, de tartanak attól, hogy az már feltűnő lesz.

A babybotox fiatalos, kipihent megjelenést biztosít anélkül, hogy arcod fagyosnak vagy merevnek tűnne. Azonban tisztában kell lenned azzal, hogy a kezelés bizonyos kompromisszumokkal jár. A hagyományos botoxhoz képest ez a kezelés olcsóbb, mivel az injektor kevesebb egységet használ, ám éppen ebből kifolyólag általában a babybotox élettartama is kevesebb. Az eredmények fenntartása érdekében ezért azt javasoljuk, hogy a kezeléseket egy-két havonta végeztesd el!

Egy másik szempont, amit figyelembe kell venni: a babybotox kevésbé hatásos lehet azoknál, akik közepes vagy súlyos ráncokkal bírnak. Ha a ráncok jól láthatók, akkor a mikrodózis nem lesz elég hatékony az izom számára, különösen, ha az izom erősebb.

Az ajakflip – az ajaknagyobbítás egyik formája – során a botox mikrodózisának alkalmazásával pihenteti a felső ajak izmait, így azok nagyobbnak, hangsúlyosabbnak, teljesebbnek és fiatalabbnak tűnnek. A szép, természetesnek tűnő eredmény 5-10 napon belül látható, és legfeljebb három hónapig marad fenn ez az állapot.

Az ajakflip népszerű lehetőség az apróbb korrekciókat igénylők számára is, hiszen az injekciós töltőanyagok mennyiségének növelése és műtéti ajakemelés nélkül érhető el a kívánt eredmény.

Maradt még kérdésed?

Írd meg nekünk, és mi megírjuk Neked a választ!

Írj nekünk!

Előtte-utána fotók

Kezelés: Botox

Fotók és vélemények

Tökéletesen érzem magam!

Évek óta a Doktor nő páciense vagyok. Precíz, toleráns, felkészült, bármilyen kérdésben őszintén válaszoló orvost ismertem meg benne. Mindig a páciens érdekeit tartja szem előtt. 0,5 ml-nyi ajakfeltöltésen, homlok botoxon és szálbehúzáson is voltam az évek alatt nála. Folyamatos tanulása számomra megnyugtató és örömteli, mindig a kornak megfelelő újdonságokat hozza nekünk, pácienseknek. Én bátran ajánlom! ?

Orvos értkékelése:

5/5

Forgalmazók:

Sajnos nincs a keresésnek megfelelő forgalmazó

Orvosok

Plasztikai sebész szakorvos
Budapest, Nyíregyháza
6 év tapasztalat
Plasztikai sebész
Budapest
9 év tapasztalat
Plasztikai sebész, főorvos
Budapest
43 év tapasztalat
Plasztikai- és égéssebész szakorvos
Budapest
1 év tapasztalat
Plasztikai sebész szakorvos
Budapest, Győr, Mosonmagyaróvár
2 év tapasztalat
Főorvos
Budapest
25 év tapasztalat

Kapcsolat

Tel.: +36 20 333 4444

email: plem@plem.hu

Web: plem.hu

Botox

Időpontfoglalás konzultációra