Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

Hogyan legyen bőröd ellenállhatatlanul sima és ragyogó

Hogyan legyen bőröd ellenállhatatlanul sima és ragyogó

Abban megegyezhetünk: nem is lehet kérdés, kell-e / érdemes-e naptejet használnunk, mert természetesen igen. Az sem egy eldöntendő témakör, a gyermekeknek külön készítményt vásároljunk-e, vagy sem, mert természetes, hogy az ő bőrük másfajta törődést igényel. Mégis ezen alapvető dolgokon túl mire, és hogyan figyeljünk annak érdekében, bőrünk gyönyörű napbarnított, de egészséges maradjon. 

Először is az alapok, melyek közül sokkal egészen biztosan már egyébként is tisztában voltunk, vagy vagyunk: 

Mi az az UV sugárzás?

A napfény egy kis része, kb. 5%-a, ultraviola sugarakból áll (UV). Az ultraviola sugarakat bontjuk UVA, UVB és UVC-re. Amennyiben a föld körüli ózonréteg kellően vastag lenne, akkor egyébként megszűrné a bőr számára káros sugarakat. Sajnos ma nem teljesen ez a helyzet.

AZ UVA SUGARAK: serkentik a pigmentképződést, és tőle ugyan nem égünk le, de mivel mélyen behatolnak a bőrbe (akár az irháig), ott akadályozzák a D-vitamin képződését, ami pedig gátolná az egyik leggyakoribb bőrrák fajta, a melanoma kialakulását. A szemre kimondottan káros hatással van, ezért megfelelő napszemüveggel tudunk ellene védekezni.

AZ UVB SUGARAK: ugyanakkor serkentik a D-vitamin képződését a bőrben (gátolva a melanoma kialakulását), segítik a barnulást, de ha nem vigyázunk, le is égünk tőle. Így az UVB sugarak jelentős mértékben hozzájárulhatnak a bőrrák kialakulásához. A szemben nem okoz komolyabb károsodást, de egy jó napszemüveg így is elkél.

Napközben 12 és 15 óra között kerüljük a napozást és a napsütötte helyeket. Bármilyen jó fényvédő krémmel is rendelkezünk, ezen időszakban annyira magas az UV sugárzás, hogy teljes védelmet szinte semmi nem tud nyújtani számunkra.

Szavatosság

Lehetőség szerint minden évben vásároljunk új naptejet, mert a hő és oxigén hatására csökkenhet védelmi funkciója így növelve a leégés kockázatát.

Óvatosan

Bőrünk védelmi mechanizmusa ugyan csodálatos, de egy átlag ember is körülbelül csupán 20 percig tartózkodhat a leégés kockázata nélkül a napon. Gyermekek számára természetesen ez az időintervallum még rövidebb. Extrém időjárási viszonyok között ők akár 10 perc alatt is pirosra sülhetnek.

Napszemüveg

Az is mindenki számára köztudott: bőrünk mellet a napsugárzás elsősorban a szemünket tudja károsítani. Ezért fontos, hogy megfelelő minőségű, bevizsgált napszemüveget használjunk mi és gyermekeink is! 

"UVB" Naptej

Értelemszerűen az ilyen készítmény az UVB sugaraktól véd, a rajta feltüntetett faktorszám pedig arra utal, hogy a naptejjel mennyi ideig tartózkodhatunk a napon. Van erre egy számítási képlet, amit mindenki könnyen megtanulhat. Faktorszám x perc (az az idő, amennyit a bőrtípusunktól függően, leégés nélkül a napon tölthetünk). Például: SPF 10 x 20 perc (átlag bőrtípus) = 200 (kb 200 percig lehetsz a napon leégés nélkül). Ha 5 perc alatt leégünk, akkor ugyanez így néz ki egy SPF 30 krémmel: 30 x 5 = 150 perc. 

Figyelem! A magasabb faktorszámú naptej, nem jobban véd, csak hosszabb ideig! Ezzel számoljunk! És azzal a plusz “faktorral” is, hogy fürdőzés, erőteljesebb izzadás után újra le kell kenni magunkat.

"UVA" Naptej

Védi a bőrünket az UVA sugaraktól, azaz a napozás okozta bőröregedéstől, napallergia kialakulásától és a rákos sejtek elburjánzásától! FIGYELEM: naptejünk mindkét védelmi faktort (UVA - UVB) tartalmazza! 

Bőrtípusok

  • 1-es: az ún. skandináv típus. Fehér, szeplős bőr, kék vagy zöld szem, szőke illetve vörös haj. Nem barnul, gyorsan, akár 15 perc alatt leég.
  • 2-es: valamelyest barnulásra hajlamos bőrű, de könnyen leég.
  • 3-as: barnább bőrű, szőkésbarna, barna hajú, barna szemű emberek. Jól barnulnak és kb. 30 percet is a napon lehetnek védekezés nélkül.
  • 4-es típus a kreol bőrű, barna szemű, sötét hajú emberek. Könnyen barnulnak, de a védekezésre ők sem hanyagolhatják.
  • 5-ös és 6-os bőrtípusok bőr színe a sárga barnától a sötétbarnáig terjed, hajuk, szemük sötét. Jellemzően nem égnek le.

Bőrtípustól függően milyen napvédőt használj?

  • Az 1. bőrtípusba tartozók és gyerekek, minimum 30 faktoros fényvédőt használjanak.
  • A 2. bőrtípusba tartozók minimum 20 faktoros fényvédőt használjanak.
  • A 3. bőrtípusba tartozók minimum 10 faktoros fényvédőt használjanak.
  • A 4. 5. 6. bőrtípusba tartozók alacsony faktorszámú fényvédő készítményeket is használhatnak, vagy csak sima bronzosítókat.

Ami még fontos lehet

UTAZÁS ALATT: ne felejtsük el, hogy az autókban általában csak a szélvédő UV szűrős, így az oldalsó üvegeken keresztül simán leéghet kezünk, arcunk, épp ezért érdemes utazás alatt ezeket a testrészeket UV szűrős fényvédővel bekenni.

A SZABADBAN: bármilyen tevékenységet is végzünk kint (sport, kertápolás, építkezés, séta) a fedetlen testrészeket mindenképpen kenjük be naptejjel.

A CSODÁS NAPERNYŐ: a napernyő árnyékában ugyanúgy le lehet barnulni, mint a tűző napon, annyi különbséggel, hogy nem égünk meg. Hogy miért?  A napernyő ugyan megszűri az UV sugarakat, de nem teljesen, így hát szép bronzos bőrt kaphatunk.