Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

A meditáció testünk működésére is hat

A meditáció testünk működésére is hat

Meditálás. Sokáig valami misztikus dolognak gondoltuk, leginkább csodabogarak fura hóbortjának, idővel azonban egyre inkább nagyon is bekúszott a hétköznapokba. Igaz, sokunknak szinte megugorhatatlan feladatot jelent ma is, hogy akár 10-15 percre, ahogy „a szakavatottak” hívják, befelé forduljunk. Mert nem könnyű lelassulni, megállni kis időre úgy, hogy ne pörögjön folyamatosan az agyunk. Pedig megéri!

Fura helyzet, hogy egy cseppet sem klasszikus gyógyító eljárást mégis tudományos intézmények és kutatók orvosok vizsgálnak, és jutnak rendre arra a következtetésre, hogy a meditáció sok-sok pozitív hatása mellett igenis gyógyít.

Ugye az köztudott, hogy segíti a tudatosságunkat, az önfegyelmet, a pozitív hangulatunkat és szemléletünket, csökkenti a stresszt, javítja a koncentrációt, az egészséges alvást, sőt, jobban viseljük segítségével a fájdalmakat is. A meditáció elsajátításának csodálatos spirituális és érzelmi előnyeivel együtt számos fizikai hatása is van.

A Mayo Klinika, Amerika egyik legrangosabb klinikája és kutatóközpontja a téma valamennyi kutatását összevetve mondta ki, hogy a meditáció számos betegségre is pozitív hatással lehet, beleértve az allergiát, a szorongásos rendellenességeket, az asztmát, a mértéktelen evést, a depressziót, a fáradtságot, a szívbetegségeket, a magas vérnyomást, a függőséget, de még a rákos megbetegedések gyógyulásár is hatással van.

Szakértők szerint a meditációt leginkább kiegészítő kezelésként lehet alkalmazni, más orvosi beavatkozásokkal kombinálva.

1. Stresszcsökkentés

A krónikus stressz gyilkos, magas vérnyomást és a vérsejtek összehúzódását, depressziót és néha káros függőségeket okoz. A mély, kontrollált légzés lehetővé teszi a test számára a megnövekedett nitrogén-monoxid-termelést is, amely vegyület elősegíti a beszűkült erek megnyitását és végső soron a vérnyomás csökkenését okozza.

2. Javítja a szívműködést

Csökken az artériás fal vastagsága, ennek köszönhetően csökken a szívroham és a stroke kockázata. A meditáció javíthatja a fizikai egészséget is, csökkentve a szív megterhelését.Idővel a magas vérnyomás miatt a szív keményebben dolgozik a vér pumpálásánál, ami gyenge szívműködéshez vezethet. A magas vérnyomás hozzájárul az érelmeszesedéshez vagy az artériák szűkületéhez is, ami szívrohamhoz és szélütéshez vezethet. Részben a meditáció úgy tűnik, hogy szabályozza a vérnyomást azáltal, hogy ellazítja a szívműködést, az erek feszültségét és a stresszhelyzetekben fokozottabb éberséget koordináló idegjeleket.

3. Fokozza az immunitást

Meditálva, elősegítve a belső békét és kikapcsolódva egyértelműen csökkenti a stresszt, pozitív hatással van az immunrendszerre és az agyra is.

4. Segíti a rákbetegek gyógyulását

Számos olyan kis tanulmány létezik, amelyek azt mutatják, hogy a meditáló rákos betegek érzelmi kilátásai lényegesen jobbak voltak, mint egy kontrollcsoportnál, és a meditáció a szorongásban és krónikus betegségben szenvedő betegek számára is megkönnyebbülést nyújt.

6. Csökkentheti az életkorral összefüggő memóriavesztést

A figyelem javulása és a gondolkodás érthetősége segíthet abban, hogy elménk fiatal maradjon.

7. Segíthet a függőségek leküzdésében

A mentális fegyelem, amelyet meditációval fejleszthet, segíthet megszakítani a függőségeket azáltal, hogy növeli önkontrollját és tudatát az addiktív viselkedés kiváltó tényezőinek.

8. Segít a fájdalom kezelésében

A fájdalom észlelése kapcsolódik lelkiállapotához, és stresszes körülmények között fokozódhat. az éberségi meditáció csökkentheti a fájdalmat, javíthatja az életminőséget és csökkentheti a depresszió tüneteit a krónikus fájdalommal küzdő embereknél.