Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

A közeli jövő: korszerű plasztikai sebészet

A közeli jövő: korszerű plasztikai sebészet

Napjaink plasztikai sebészete az utóbbi évtizedekben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül. A korszerű műtéti technikák alkalmazásával, a temérdek, fejlett technológián alapuló eszköz és géppark használatával, a korszerű gyógyászati termékek bevezetésével korábban elképzelhetetlen eredményeket érhetünk el.

Az esztétikai ízlés tekintetében azonban kissé deviáns tendenciák is mutatkoznak, melyeket nem lehet kritika nélkül hagyni. Erre utalnak az interneten tömegével megjelenő mémek, melyek finom kritikával (gyakran ízléstelenül is) illetik a szakma ilyen irányú tevékenységét.

Utalnak „művi” irányú esztétikai „eredményeinkre”: a szobormerevre botulinum toxinolt arcokra, a vastagra, sokszor ízléstelenül túltöltött ajkakra, a túlhúzott homlok-, arc-, nyakbőrre, a hatalmasra növelt keblekre stb. Biztos vagyok benne, hogy önkritikát kell gyakorolnunk, és a közízlést helyes irányba, a természetes szépség irányába kell terelnünk!

„A közeli jövő is kopogtat ajtónkon! A közeljövőben egyre gyakrabban alkalmazzuk majd az orvosi biotechnológia áldásos eredményeit és a nanotechnológia új vívmányait.”

A korszerű sejtkezelésekkel már most is olyan eredményeket tudunk elérni, melyekről eddig nem is álmodhattunk. A testkontúrok, szövethiányok volumetrikus pótlása, az élettani funkciók helyreállítása napi feladatunkat képezi, és így lesz ez hamarosan a szervelőállítással is.

Nemcsak a plasztikai sebészetben, hanem a klinikum más szakterületein is rendkívül eredményesen alkalmazzuk az új biológiai eljárásokat. Például ízületi panaszok esetén saját vérből és zsírból előállított készítménnyel nagyon jó regeneratív eredményeket lehet elérni.

Jó hatás tapasztalható ideg- és izomsérüléseknél például sportbalesetek után, genitális rejuvenációknál, arc-visszafiatalításnál, hegek kezelésekor, hajhullás visszafordításakor stb. Meg kell említenem a rendkívül biztonságos, kiváló minőségű hyaluronsav alapanyagú töltőanyagokat, a különböző, komplex összetételű biolift injekciós készítményeket, a zsíroldó injekciókat, a biztonságos botulinum toxin készítményeket, melyek a túl erőteljes mimikai izomzatot gyengítik.

Viszonylag új trend a bioszálakkal történő homlok-, arc-, nyakbőremelések, -kihúzások: az úgynevezett soft liftek alkalmazása. Ezzel a módszerrel nem pusztán a kisebb műtétek válthatóak ki, hanem a beültetett szálak a környezetet több kollagén képzésére ingerlik, így még hatásosabb, szebb lesz az eredmény.

A fentiekben vázolt lehetőségek kihasználásával még közelebb kerülünk alapvető célkitűzésünkhöz, hogy minél szebb eredményt érjünk el minél kisebb, minél kevésbé megterhelő beavatkozással. Ezért nagyon szép ez a hivatás nekünk, orvosoknak, és hasznos a pácienseknek!

Szerző: dr. Seffer István PhD, HonDl, főorvos

Kiemelt kép: Photo by Retha Ferguson from Pexels