Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

5 celeb, akik felvállalják a mellrekonstrukciót

5 celeb, akik felvállalják a mellrekonstrukciót

Rengeteg hölgy életét megkeseríti a mellrák, viszont az időben felfedezett rosszindulatú emlődaganat manapság már nem halálos kimenetelű betegség és jó eséllyel gyógyítható.  Sok esetben az egyetlen megoldást a mellek eltávolítása jelenti. A mai modern orvostudománynak köszönhetően, mellrekonstrukciós plasztikai beavatkozással sikeresen újraépíthető a mellrák következtében eltávolított mell. Most olyan hölgyeket mutatunk be, akik bátran felvállalják azt, hogy mellrekonstrukciós beavatkozáson estek át!

A mellrekonstrukciós műtét segít helyreállítani a mell természetes megjelenését a mellamputációt /masztektómia/ vagy a daganat eltávolítását célzó műtétet /lumpektómia/ követően. A rekonstrukció egyidejűleg történhet ezen eljárásokkal kombinálva, viszont a nők többsége hónapokat vagy akár éveket is vár a daganatos megbetegedést követően az emlők helyreállításával.

Sok hölgy dönt úgy, hogy egyáltalán nem végeztet rekonstrukciót, mint Kathy Bates színésznő, akinél 2012-ben diagnosztizáltak mellrákot. Vannak azonban olyan hírességek is, akik a mell rekonstrukcióját választották és a mai napig boldog és kiegyensúlyozott életet élnek.

1. Christina Applegate

Forrás: bz-berlin.de

Christina Applegate-nél 36 éves korában diagnosztizálták az emlőrákot. Kezdetben lumpektómián, majd pozitív BRCA géntesztje után kétoldalú masztektómián esett át.

Oprah Winfrey-vel készített interjúja során elmesélte, hogy izgatott a mellimplantátumok kapcsán, hiszen soha többé nem kell melltartót viselnie a műtétet követően. Dicsérte az orvosokat, mivel az elmúlt pár évben nagyon sokat fejlődött az orvostudomány és manapság már gyönyörűen helyreállítható a mell. Állítása szerint ez a beavatkozás akár egy pozitív dolog is lehet, hiszen esztétikusabb melleket kaphatunk, mint amilyenek korábban voltak.

Az emlődaganat miatt végrehajtott teljes emlőeltávolítás után akkor végeznek emlőhelyreállító műtétet, ha a műtétet követően a páciens daganatmentessé válik. A daganatmentes állapotot, az onkológiai csapat hivatalos szakvéleménye igazolja.

2. Angelina Jolie

Forrás: 24.hu

2013 elején Angelina Jolie kettős masztektómián esett át annak érdekében, hogy csökkentse az emlőrák kockázatát. A színésznő a BRCA1 génmutáció hordozója /ami nagyban növeli az emlőrák és a petefészekrák kialakulásának esélyét is/.

The New York Times kiadványában Jolie részletezte tapasztalatait, hogy miért döntött az implantátumok általi rekonstrukció mellett. "Az elmúlt években hatalmas előrelépés történt ebben az eljárásban, és az eredmények is magukért beszélnek" - írta.

A mell rekonstrukciójának két módszere van: a mellimplantátum behelyezése és a “fedél alapú” mellrekonstrukció.

Az első esetben ugyanolyan típusú implantátumokat használnak, mint az esztétikai célú mellnagyobbító műtétek során, míg az utóbbi módszer esetében a a test egy másik részéből származó saját szövetet - beleértve a bőrt, a zsírt és néha az izmokat is-, használják az újjáépítéshez. Bizonyos esetekben a két eljárás kombinációjával oldják meg a rekonstrukciót.

Kapcsolódó: Nőnapi különkiadás: gondoltad volna, hogy ezek a hölgyek is plasztikáztattak?

3. Hoda Kotb

Forrás: ew.com

Hoda Kotb újságírónál 2007-ben diagnosztizáltak mellrákot, és úgy döntött, hogy nem kezdi el a kemoterápiát, mivel a betegség nem érte el nyirokrendszerét. Végül nyolc órás műtéten esett át, amely magában foglalta a masztektómiát és a ”fedél alapú” rekonstrukciót is.

Az újságírónő nagyon boldog volt, amikor először megdicsérték a műtétet követően: “A masztektómia és a helyreállítás után volt egy srác, akivel találkoztam, és nem tudta levenni a szemét a mellemről. Olyan nagyszerű érzés volt!”
Mellrekonstrukció során a plasztikai sebész a mellszövet eltávolítását követően implantátumot helyez be. Az implantátum elhelyezhető a mellizom felett /prepectoralis/ és alatt /submuscularis/ egyaránt.  Az implantátum takarására és helyén tartására, bőrből vagy felszívódó műtéti hálóból készült szövetrészt használnak fel.

4. Shannen Doherty

Forrás: globalnews.ca

Az emlőrák diagnosztizálását követően a Beverly Hills 90210 színésznője, Shannen Doherty kés alá feküdt. 2016-ban masztektómián esett át, majd 2018 májusában lépéseket tett rekonstrukciós műtétjének előkészítésére, amely egy összetett “fedél alapú” rekonstrukció volt.

Az ilyen rekonstrukciós beavatkozások során az alsó has szövetdarabját használják fel az új mell elkészítéséhez. Éppen ezért a színésznőnek híznia kellett a beavatkozás előtt, hogy kellő mennyiségű szövetet tudjanak eltávolítani a hasáról.

Ha nincs elegendő mellszövete a páciensnek ahhoz, hogy új melleket alakítsanak ki, akkor a masztektómia után, a sebész javasolhat autológ rekonstrukciót. Ez a fajta rekonstrukció a test egy másik helyéről /például a hasból, a hátból, a combból vagy a csípőből/ vett donorszövetet használ fel az új mell létrehozásához.

5. Rita Wilson

Forrás: pagesix.com

2015-ben Rita Wilson színésznőnél mellrákot diagnosztizáltak, így kétoldali masztektómián és mellrekonstrukción esett át. A színésznő az implantátumok mellett döntött, és a Harper's Bazaar-nak adott egyik interjújában részletezte a szövetbővítőkkel kapcsolatos tapasztalatait. Ilyenkor sóoldat adagolásával bővítik a mell szöveteit, ami utána helyet ad az implantátumnak.

Tom Hanks felesége pozitív élményként élte meg a beavatkozást. A mai napig támogatja a mellrekonstrukción átesett hölgyeket, és jó érzéssel tölti el az, amikor találkozik hasonló rák túlélőkkel. A tapasztalatok megosztásával könnyebb átvészelni a műtét előtti és az azt követő időszakot.

Az, hogy milyen hamar válik láthatóvá a mell helyreállító műtét  eredménye, a testi adottságoktól és a rekonstrukció típusától is függ. Az emlőimplantátumok eredményei azonnal láthatóvá válnak, viszont saját szövetes rekonstrukció esetén a végeredmény láthatósága hosszabb időt vesz igénybe.

A mellrekonstrukciós beavatkozás megterhelő testileg és lelkileg egyaránt. Jó látni olyan példákat a nagyvilágban,  ahol a hölgyek pozitívan tudtak hozzáállni a műtéthez és sikeresen legyőzték a mellrákot. Az, hogy felvállalták ezt a beavatkozást, nem csak bátorságra vall, de hatalmas küzdeni akarásra is!

Szokták mondani, hogy mindenkinek a saját problémája a legnagyobb, ha a testünk változtatásáról van szó, mégis sokszor elbizonytalanodunk a döntés előtt. Legyél közösségünk tagja és érezd milyen az, amikor olyanok támogatnak, akiknek hasonló problémája van, mint neked!

További és bővebb információkért böngéssz a beavatkozások között, és válaszd ki az orvosodat!

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebookon és Instagramon további tartalmakért!

Forrás: RealSelf.com