Menü
Kedvencek

Regisztráció után ide tudod elmenteni kedvenc tartalmaidat.

Regisztrálok
Adatlap
Regisztrálok

Blog

Az elsőszámú független döntéstámogató portál a szépészeti beavatkozások piacán.

Te hol tartasz az 5 lépésben? Mutasd

3 tipp, hogy könnyebb legyen a felépülésed karplasztika után

3 tipp, hogy könnyebb legyen a felépülésed karplasztika után

Amikor az ember leteszi a voksát egy plasztikai beavatkozás mellett, csak magával az operációval foglalkozik. Műtét, eredmény, boldogság. Ennél persze sokkal összetettebb a képlet, és nem is szabad megfeledkezni arról, milyen fontos például a gyógyulás időszaka.

Hogyan épülj fel lehető legkönnyebben a karplasztikád után?

Azon a ponton, hogy úgy döntesz, karplasztikának veted alá magad, azzal is számolnod kell, hogy a felépülés időt vesz majd igénybe. Ez pedig nemcsak türelmet és a testedbe fektetett bizalmat követeli meg tőled, hanem bizonyos konkrét cselekvéseket is. Ehhez hoztunk most 3 bevált tippet.

1. Karplasztika utáni lábadozás: készíts elő dolgokat!

A karplasztika, tehát a kar feszesebbé tétele során az orvosod vágást ejt majd, kiskarplasztika esetén a hónaljban; teljes karplasztika esetén pedig a hónaljadtól a könyöködig. Ennek következtében, főleg az első pár napban nem lesz könnyű és egyszerű használni a karodat, illetve, a megfelelő gyógyulás érdekében, sok mindent nem is lesz szabad.

A hétköznapokban fel se tűnik, mennyi mindent végzünk folyamatosan a karjainkkal, milyen megerőltetések érik állandóan! Ahhoz, hogy kevésbé érzed felső végtagjaid használatának hiányát, tedd az alábbiakat:

 • vásárolj be előre;
 • készíts elő ételeket a lábadozás időszakára - olyanokat, amelyekhez nem kell főzni, nem kell lábast, serpenyőt emelgetni;
 • készíts az ágyadhoz is különböző, egészséges tápanyagokban gazdag ennivalókat: például magvakat, aszalványokat, puffasztott rizst;
 • szerezz be kis kiszerelésű ásványvizeket, vagy töltsd előre ilyenekbe a vizet - a kicsi műanyag flakonokat vagy kulacsokat könnyebb emelgetni, mint az üvegpoharakat, és nem kell mindig megoldani a másfél-kétliteres üvegből való töltögetést sem;
 • vegyél le előre olyan holmikat, amelyekre szükséged lesz, de a szekrényben magasabban találhatók, így a levételük megterhelő lenne a karodnak;
 • ne időzíts olyan webshopos rendelést ezekre az időkre, amihez nagyobb csomagot kéne emelgetned;
 • illetve a takarítást is előre, a műtéti beavatkozás előtt oldd meg, hogy véletlenül se erőltesd meg magad.
Fontos, hogy amiket eszel, ne üres kalóriák legyenek: a mozgásszegény időszakban kevésbé dolgozod fel a bevitt energiát, viszont a megfelelő, hasznos tápanyagokat a gyógyulásra fordítja a szervezeted.

Kapcsolódó: 3 módszer a még formásabb karokért, ha nincs időd az edzőteremben izzadni

2. Karplasztika, lábadozás és psziché

Mint minden plasztikai beavatkozás esetén, úgy a karplasztikából való lábadozás során is sokat segít, ha az eredményre fókuszálsz. A fájdalom, a nehezített mozgás elveheti a motivációdat, de nagyon fontos, hogy ne uralkodjon el rajtad a negatív hozzáállás, ne utáld magad a döntésed miatt.

Ennek segítésére érdekében:

 • ha van pszichológusod, otthonról konzultálj vele többször is;
 • végezz önszuggesztiós gyakorlatokat, például mantrázz vagy meditálj.
Szintén a pozitív hozzáállást segíti, ha erre az időszakra szórakozás-ügyben is felkészülsz: ments el előre filmeket, sorozatokat a streaming-szolgáltatóidnál, illetve előre érdemes venni jó pár könyvet. Fontos persze, hogy ezek ne vaskos, 1000 oldalas darabok legyenek.

Kapcsolódó: Leszívatnád a zsírt a karodról? Lehet, hogy egy teljesen másik beavatkozásra van szükséged

3. Merj segítséget kérni, fogadd el a támogatást a karplasztika utáni lábadozás során!

Amikor a rokonok, barátok, illetve a párod felajánlják a segítségüket, habozás nélkül mondj igent! Neked minden erődet érdemes a gyógyulásra fókuszálni, így minden apróság is fontos lehet. Ha még a műtét előtt megkérdezik, miben segítsenek majd: írj listát, mire lesz szükséged!

Például:

 • bevásárlás,
 • meleg étel az asztalra,
 • gyermek körüli teendők,
 • kutyasétáltatás,
 • rendrakás,
 • növénygondozás,
 • hajmosás…
A plasztikaesztétika.hu küldetése, hogy bármilyen beavatkozásra is készülsz, végül az elképzelésednek megfelelő eredményt érd el. Ennek részeként, nyugodtan éld meg a kezelésre való felkészülést, és a felépülésed alatt, illetve az az utáni időszakban is elégedett legyél a döntéseddel.

További és bővebb információkért böngéssz a beavatkozások között, és válaszd ki az orvosodat!

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebookon és Instagramon is!